стоматолог за вашето дете

Избор на детски зъболекар

От съществено значение е да попаднем на правилното място, за да си спестим излишни финанси, главоболия, а и стресови ситуации за малките пациенти.

В детството се поставят основите на здравите зъби за цял живот, а първият дентален специалист на детето може да предопредели начина, по който то ще се отнася към грижата за оралното здраве в годините занапред.

Често изборът на специалист се прави на базата на предварително проучване или на препоръки от други, останали доволни пациенти на конкретния стоматолог. Разбира се, няма лошо да се допитваме до чуждо мнение, но е важно сами да направим посещение в кабинета, на който сме се спрели, и да проведем персонална среща.

Някои зъболекари са специализирани в детската стоматология. Именно те са най-точният ни избор, защото имат по-голям стаж с малките пациенти и по-голям опит с различен тип проблеми и лечения.

Основни критерии при избора на детски зъболекар

  • Добри познания в детската стоматология
  • Правилен подход към малките пациенти
  • Апаратура на високо ниво
  • Приятелска среда и атмосфера

Кога трябва да се случи първото посещение?

Общобитуващото мнение е, че първото посещение в стоматологичния кабинет се случва между третата и четвъртата година. Тогава детето вече има всички млечни зъби и е важно тяхното състояние да се следи редовно.

Също така е важно да се положат основите на правилната грижа за оралното здраве, неизменна част от която са и посещенията в денталния кабинет.

Повечето специалисти обаче препоръчват още на година и половина-две детето да бъде видяно за пръв път от стоматолог, за да се установи дали растежът на млечните зъби върви нормално.

Първа среща с детски зъболекар

От съществено значение е първата среща на детето с денталния специалист да не бъде стресираща. Тя трябва да премине под формата на прителски разговор. И тук водеща роля има подходът на стоматолога, който може да бъде решаващ за това дали малкият пациент ще дойде следващият път с желание в кабинета или ще му остане травма за цял живот.

Първият преглед е опознавателен - стоматологът се запознава със състояние на временните зъби на детето, на захапката и челюстта. От този преглед могат да последват препоръки за необходимо бъдещо лечение, което е препоръчително да не започва с първото сядане на зъболекарския стол. По този начин ще се избегне възможността от травмиране на малкия пациент. При първите посещения родителите са заедно с детето в зъболекарския кабинет, а след това всичко зависи от нагласата и настроението му.

Профилактика на детските зъби

Тя е задължителна при малките пациенти. След три-четиригодишна възраст е добре да посещават кабинета на детския зъболекар на всеки шест месеца. По този начин се гарантира, че проблемите, които могат да възникнат, ще бъдат хванати в най-ранен стадий и така лечението им ще е много по-бързо и безболезнено.

Освен това, често при малките пациенти се извършва почистване на зъбите от натрупана плака, защото използването на четка и паста още не е ефикасно. Ако детето попада в рискова група и е предразположено към поява на кариеси например, денталният специалист миже да препоръча и по-чести посещения.

Запълване на фисури при деца

Това е една процедура, която се извършва често при малките пациенти в дентален дентър Кавидент. Препоръчително е да се пристъпи към нея още с появата на постоянните кътници.

По тяхната повърхност често възникват фисури - малки цепнатини, които са толкова тесни, че не могат да бъдат почистени добре с помощта на четка за зъби. Затова денталният специалист ги почиства добре и ги запечатва със специално вещество. По този начин се предотвратява развитието на кариеси на мястото на фисурите.

Детска Ортодонтия

Често с появата на първите постоянни при малките пациенти се появяват и проблемите с тяхното разположение в устната кухина. Затова растежът трябва да се следи с чести посещения, за да може още при първа възможност да се пристъпи към ортодонтско лечение.

Специастите от дентален център Кавидент са специализирани в сферата на ортодонтията и могат да ни предложат най-правилното решение за проблемите с разположението на зъбите или на захапката при децата. Те определено не са за подценяване, защото водят не само до физически неразположения при хранене например, но могат да се превърнат и в пречка при социалното общуване.

Защо първият детски зъболекар е от съществено значение

Той е този, който поставя основите на грижата за зъбите в бъдеще. Този, който учи децата как да мият зъбите си. Този, който може да ги мотивира да искат да имат бели и здрави зъби. Този, който превръща лечението в игра.

Детският зъболекар дава и съвети на родителите какви навици трябва да придобие детето, за да се грижи за оралната хигиена. Важно е да се знае и кои храни и напитки са полезни и кои - вредни за детски зъби. Друг съществен въпрос е този за флоурирането на зъбите. Детският стоматолог може да ни даде най-добрия съвет съобразно зъбния статус на малкия пациент.

Когато детето усети своя зъболекар като приятел, той му гласува доверие и е по-вероятно да послуша дадените му съвети. А ако изберем измежду специалистите в дентален център Кавидент, всяко посещение в клиниката ще е приятелска среща, която дори завършва с подарък за малкия герой след ставането му от зъболекарския стол.

В спокойната и предразполагаща среда на денталния кабинет и децата, и родителите им се чувстват на правилното място. Защото е много важно да сме сигурни, че сме направили най-добрия избор за своите най-любими.