Алайнери София

Какво са алайнери?

Денталните алайнери са вид съвременни ортодонтски апарати, които представляват подвижни прозрачни шини. Те се изработват спрямо индивидуалните нужди на всеки пациент и подобно на брекетите действат на принципа на прилагане на постепенен натиск върху зъбите, което позволява тяхното подреждане в желаната позиция.

Алайнерите се изработват от висококачествена прозрачна пластмаса. От една страна, това гарантира тяхната дискретна и естетическа визия. От друга страна пък ги прави достатъчно здрави и устойчиви, за да могат да изпълняват своето предназначение. Всичко това ги превръща в едно комфортно и красиво решение, което елиминира основните притеснения на пациентите.

Лечението с алайнери обикновено е по-кратко като продължителност от носенето на брекети и е подходящо при по-леки или средно тежки случаи. Още една важна специфика е, че по време на лечението пациентът сменя няколко комплекта алайнери.

Обикновено един комплект алайнери се носи от пациента за около 1-2 седмици, преди да бъде заменен със следващия комплект от серията. Въпреки това, точната продължителност може да варира в зависимост от индивидуалния план на лечение, предписан от ортодонта.

Видове алайнери

Нарастващата популярност на прозрачните шини логично води след себе си и появата на нови и нови системи за алайнери. Най-известните не само у нас, но и в световен мащаб, са алайнерите на американската компания Invisalign, превърнали се в нарицателно за качество и прецизност. Invisalign е пионер в сферата, като още през далечната 1997 г. създава първата цялостна система за лечение с алайнери.

Други широко използвани системи за алайнери включват още ClearCorrect, Smilers, CrystalLine и др. Въпреки че всички прозрачни алайнери споделят един и същ основен принцип за постепенно измествaне и подравняване на зъбите, може да има разлики между марките по отношение на дизайн, време за изработване, технология, процес на лечение и т.н.

Нашите пациенти ще получат нужното внимание и насоки от своя ортодонт при избора на конкретна система алайнери, така че да постигнете желаните резултати.

Предимства на алайнерите

Прозрачните шини са съвременни апарати за ортодонстко лечение, които предлагат редица предимства за пациентите, които искат да се сдобият с подредена и красива усмивка.

На първо място, изработените от прозрачна пластмаса шини са почти невидими. Това им придава дискретна визия, особено в сравнение с другия най-популярен метод за корекция на зъбите, а именно брекетите. Естетическото превъзходство на прозрачните шини ги прави предпочитано решение сред пациентите, които не желаят да привличат излишно внимание в тази зона, докато трае лечението.

Освен естетически предимства, алайнерите предлагат и чисто практически такива. Те могат да бъдат сваляни за кратки интервали от време през деня. Това позволява поддържането на оптимална орална хигиена.

Също така, намалява значително рискът от поява на проблеми, като кариеси, петна по зъбите, натрупване на плака, които са по-чест проблем при носенето на брекети заради това, че са фиксирани и почистването е доста по-трудоемък процес.
Свалянето на алайнерите позволява на носещия ги да се храни нормално. Не е нужно пациентът да спазва хранителни рестрикции, които поставянето на класически брекети налага.

Още един значителен плюс на алайнерите е, че те са комфортни за носене. Изработват се индивидуално за всеки пациент, като се взема точен отпечатък на зъбите. С помощта на компютър се прави и визуализации на резултатите, които пациентът може да очаква след приключване на лечението.

Именно заради всичко изброено по-горе, днес алайнерите се радват на високо търсене сред пациентите, които желаят да променят и подредят зъбите си и да се усмихват широко без никакви притеснения.

Етапи при лечение с алайнери

Лечението с алайнери протича в няколко основни етапа. Традиционно то започва с първоначална консултация. По време на този първичен преглед ортодонтът ще оцени здравето на зъбите на пациента, ще обсъди целите на лечението и ще определи дали денталните алайнери са подходящото решение за вас.

В случай, че алайнерите се окажат подходящо лечение, се преминава на следващия етап, а именно разработването на персонализиран план за лечение.

Той се изготвя на база снемането на зъбните отпечатъци. Понякога може да се снемат дигитални отпечатъци с помощта на интраорален скенер. Именно на този етап пациентът може да разбере каква ще бъде прогнозираната продължителност на лечението, а също и да види визуализация на очаквания краен резултат.

Следва изработката на индивидуалните алайнери, като в зависимост от спецификите на избраната система за алайнери времето за изчакване може да варира. Докато трае същинското лечение, се налага алайнерите да се носят по минимум 20-22 часа на ден.

Те могат да се свалят за кратки периоди от време - при хранене и за почистване на зъбите. Постоянното им носене е много важно, за да бъдат постигнати желаните резултати.

Продължителността на лечението е различна в зависимост от конкретен случай, като обикновено тя е между 6-18 месеца. В това време пациентът ще смени няколко сета прозрачни шини, които постепенно ще подпомогнат изправянето и подреждането на зъбите. Регулярните прегледи при ортодонт са задължителни, за да се проследят резултатите и при необходимост да бъде коригиран планът за лечение.

Последваща грижа

След като желаните резултатите са постигнати и лечението е финализирано, пациентът ще получи детайлни насоки за последваща грижа от неговия ортодонт. Обичайно грижата включва носенето на ритейнъри, които подпомагат зъбите да останат подредени и да не се върнат в предишната си позиция. Носенето им е от съществено значение за запазване на резултатите и в никакъв случай не бива да се подценява.

Редовните прегледи при ортодонт също са наложителни, за да може навреме да се адресират и отстранят потенциални проблеми. Не на последно място, спазването на добра орална хигиена също е от значение, за да се радвате на красива и здрава усмивка.

Алайнери при зъболекар в София

Започването на лечение с алайнери е важна стъпка към мечтаната усмивка. Но от опит знаем, че освен вълнуващо, началото на този път може да бъде осеяно с притеснения, много неизвестни и редица въпроси. Затова ние от дентална клиника Кавидент в София сме насреща, за да ви помогнем и да превърнем уверената и красива усмивка в постигнат резултат.

В Кавидент ще срещнете с висококвалифицирани специалисти с богат опит в областта на ортодонтията, които ще ви помогнат да изберете най-подходящото лечение, съобразено изцяло с индивидуалните специфики и състоянието на вашите зъби.

Нашата мисия е да превърнем денталните процедури в едно приятно преживяване, като едновременно с това постигнем желания от пациента ефект. За да постигнем възможно най-добрите резултати и да гарантираме качеството на нашите услуги, ние работим с модерно оборудване от ново поколение.

Постарали сме се да създадем една уютна и модерна обстановка, която да осигури усещане за спокойствие и комфорт на всички посетители.

Не отлагайте повече, а направете първата крачка към една красива, подредена и здрава усмивка в Кавидент. Може да запазите час за консултация с наш специалист лесно през сайта ни или като се обадите на посочените телефони.

Алайнери цена

Цената на алайнерите се определя в зависимост от специфичното лечение, което трябва да се приложи. От съществено значение е здравословното състояние на зъбите и дали са необходими допълнителни лечения преди използването на алайнери. При консултация с ортодонт от Кавидент ще получите необходимите насоки и ще ви бъде предложено лечение, което да отговаря на вашите нужди.