Почистване на зъбен камък

Какво е зъбен камък

Причините да си запишем час при нашия зъболекар в дентална клиника Кавидент могат да бъдат много и различни, но зъбният камък сякаш не е една от водещите.

Или поне не докато не стане причина за по-сериозен проблем, който изисква неотложна стоматологична намеса. А и тук, както и в много други случаи, ключова е превенцията и профилактиката.

За да разберем важността на процедурата обаче трябва да сме запознати и с това какво е зъбен камък и до какво може да доведе наличието му в устната кухина.

С изследвания е доказано, че при нормална микрофлора в устата ни се откриват около 700 вида бактерии. Те образуват невидим филм върху зъбите - зъбна плака. Тя сама по себе си не е патогенна и е безвредна за здравето. Когато обаче тази наситена с бактерии плака се смеси с частиците на консумираната от нас храна, се произвежда киселина, която води до разрушаване на зъбния емайл.

С редовно почистване с четка и паста за зъби и употреба на конец можем да премахнем голяма част от плаката, но не и цялата. И това, което остане непочистено, влиза в съприкосновение с минералите, съдържащи се в слюнката, и се превръща в зъбен камък.

Той представлява твърди отлагания, наситени на калциеви соли. Те се образуват по повърхността на зъбите, най-вече в частта в близост до венеца, но често успяват да проникнат дори и под него. Лесно можем да усетим наличието на зъбен камък като прокараме пръст по повърхността на зъба, защото тя става грапава.

Вследствие на консумацията на различни храни и напитки и най-вече на тютюнопушенето, зъбният камък се оцветява в жълти и кафеникави нюанси и се превръща в нежелан унищожител на красивата ни усмивка. Но освен естетическа, вредата, която нанася върху зъбите и венците, е свързана и с тяхното здраве.

Плаката и зъбният камък, който се образува от нейното натрупване и недобро почистване, водят до редица неприятни последствия, от лош дъх заради повишеното количество бактерии, през унищожаване на зъбния емайл, до пародонтоза.

Така може да се окажем с оплаквания като силни болки при консумация на студени, топли или сладки храни и напитки. В по-сериозни случаи, когато срещу зъбния камък не са предприети навременни мерки, се стига до образуване на кариеси и дори загуба на зъб.

Разбира се, никой не иска да стане част от тези сценарии. Но ако си мислим, че само редовните грижи за устната хигиена, които полагаме у дома, са достатъчни, за да се справим с плаката и зъбния камък, то нищо чудно да се окажем в зъболекарския кабинет именно с подобни симптоми. Защото колкото и да сме изрядни с четката, пастата и конеца, нищо не може да замени професионалните грижи.

Почистване на зъбен камък с ултразвук

Дентална клиника Кавидент разполага с апаратура от най-ново поколение, с която почистването на зъбен камък е бързо, лесно, безболезнен и най-важното – с отличен резултат.

Процедурата по почистване с ултразвук, известна още като скалинг, разгражда ефективно дори и най-втвърдените натрупвания от зъбна плака върху емайла около и под линията на венеца. За целта се използва уред с вибриращ накрайник, от който се разпръсква и фина струя вода. С него само за минути се постига резултат, който е невъзможен в домашни условия, какъвто и уред за почистване на зъбен камък да използваме.

Вероятно е след процедурата да изпитаме известен дискомфорт, изразяващ се предимно в кървене от венците. Това е напълно нормален ефект от извършените механични действия и отшумява най-често в рамките на час или два.

Нашият зъболекар може да ни препоръча използването на конкретни продукти за устна хигиена за намаляване на дискомфорта след премахването на зъбния камък, както и за удължаване на ефекта от него.

Дентална клиника Кавидент разполага и с модерен уред, работещ с иновативната Airflow технология. Тя е перфектно допълнение към процедурата по почистване на зъбен камък. Благодарение на силната и прецизно насочена водно-въздушна струя, примесена с абразивни частици, се постига детайлно почистване на емайла, както с никой друг подобен уред. Освен това се извършва и полиране, без да се уврежда целостта му.

Ползи от почистването на зъбен камък

Чрез почистване с ултразвук и използването на Airflow ефективно се елиминират всички натрупани бактерии, които са предпоставка за образуване на кариеси. Предотвратява се и повдигането на венеца, и образуването на джобове в него, което често е съпроводено с болка, дискомфорт при хранене и дори кървене. Именно това са симптомите на гингивит и последващия го пародонтит.

Тези заболявания на венците не са за подценяване, защото освен че предизвикват голямо неудобство в ежедневието и ни пречат да се наслаждаваме на храната, могат да станат причина за загубата на зъб. Не бива да забравяме и факта, че при наличието на кървене в устната кухина, бактериите, които я обитават, лесно достигат в кръвообращението, а оттам могат да станат причина за редица усложнения, сред които дори сърдечно-съдови заболявания, които крият голям риск за цялостното ни здравословно състояние.

Друг моментален ефект след процедурата по почистване на зъбен камък е по-свежият дъх, който няма да остане незабелязан от околните, точно както и по-красивата ни и бяла усмивка. С премахването на наслагванията и оцветяванията зъбите ни ще изглеждат и по-бели, без това да е основният търсен ефект от почистването и полирането.

Затова процедурата по почистване на зъбен камък е силно препоръчителна, ако искаме да се подложим и на професионално избелване на зъбите - с нея емайлът е перфектно подготвен за следващата стъпка към перфектната усмивка.

Освен това върху добре полираната повърхност на зъба се натрупва много по-малко плака, което значи, че може да удължим периода между две почиствания. И не, не бива да вярваме на погрешното твърдение, че прекалено честото почистване на зъбен камък води до натрупването му в по-големи количества - точно обратното.

Почистване на зъбен камък в домашни условия

При някои хора натрупването на плака и формирането на зъбен камък става по-бързо, отколкото при други. Това може да се дължи на генетична предразположеност или на различния състав на слюнката. Има и някои допълнителни фактори, които влияят на тези процеси, като възраст, прием на определени лекарства, заболявания на венците или недостатъчно добра устна хигиена.

Затова нашият специалист от дентална клиника Кавидент ще ни даде индивидуална препоръка колко често е необходимо да извършваме професионално почистване на зъбен камък, за да се предпазим от всички нежелани последствия, които вече изброихме. Защото за да бъде превенцията на проблемите в устната кухина ефективна, трябва и да е навременна.

Разбира се е важно да се грижим за зъбите си в домашни условия, за да намалим доколкото е възможно натрупването на плака и образуването на зъбен камък. Редовното миене на зъбите с твърда четка за зъби определено ще намали натрупванията и ще предотврати бързата поява отново на зъбен камък.

Можем да намалим натрупванията на зъбен камък като например спрем тютюнопушенето, пием по-малко кафе и почистваме внимателно зъбите и езика с правилните за нас продукти поне по два пъти на ден.

Грижата за зъбите в домашни условия е също толкова важна за красивата ни и здрава усмивка, колкото и професионалните услуги, които се извършват в Кавидент. Със съвместни усилия можем да поддържаме перфектна устна хигиена и да намалим значително причините за посещение в стоматологичния кабинет.

Така с редовни профилактични процедури, каквото е почистването на зъбен камък, пестим не само от ценното си време, но и средства за лечение, което можем да предотвратим.

Почистване на зъбен камък цена

Цената на почистване на зъбен камък зависи от здравословното състояние на пациента и натрупаното количество зъбен камък. Кавидент препоръчва редовно почистване на зъбен камък и профилактични посещения в клиниката на всеки 6 месеца.