Вадене на мъдрец София

Кога се налага Вадене на мъдрец

Мъдреците със сигурност са зъбите, които предизвикат най-много въпроси. Израстват прекалено късно, при някои неусетно, а при други - съпроводено с много болка. Могат да израстат здрави и прави, но може и въобще да не успеят да се покажат.

Най-добра представа в какво състояние са мъдреците ни можем да добием чрез панорамна снимка и консултация с нашия зъболекар в дентален център Кавидент. Препоръчително е това да се направи от всички пациенти на около 20 години, дори да не усещат проблеми с най-крайните зъби.

Най-често мъдреците се появяват между 17 и 25-годишна възраст. И тогава могат да започнат проблемите ни, единственият изход от които често е екстракцията на един или няколко мъдреца.

Проблеми с мъдреците

Основната причина за тях най-често е разположението им в устната кухина. Те растат чак след като всички останали зъби са на мястото си. Така за тях е възможно да не остане достатъчно пространство. В следствие на това или остават под челюстта, или избиват накриво, или се забиват в предните зъби. Това често води до разваляне на подредбата на всички зъби, което пък изисква отродонтско лечение.

Мъдреците, които успяват да се появяват над повърхността на венеца, често вече са развалени. Кариесите по тях могат да бъдет установени с рентгенова снимка и да се пристъпи към тяхната екстракция преди да е станало прекалено късно.

Дори да са израснали правилно, труднодостъпното място на кариесите възпрепятства доброто им почиства, а в следствие на това възможността да ни създадат проблеми е голяма. Понякога около тези зъби се образуват и кисти.

Ако посещаваме нашия зъболекар в Кавидент редовно, той ще следи състоянието на мъдреците. По негова преценка може да се стигне до екстракция. Понякога, когато има локална инфекция, се налага първо тя да бъде излекувана медикаментозно, а след това да се пристъпи към интервенцията.

Подробности за ваденето на мъдреците

Ако зъбът е напълно избил, ваденето отнема броени минути и не се различава от това на останалите зъби. В тези случаи възстановителният период е много по-кратък - няколко дни.

Но в по-сериозни случаи, когато мъдрецът е под костта, расте накриво и се налага да бъде изваден, това става по хирургичен път. Тъй като това е по-сложна интервенция, се извършва само и единствено от хирург. В противен случай може да се появят редица нежелани усложнения.

В дентален център Кавидент ще намерим своя професионалист, който ще извърши екстракцията по максимално безболезнен начин и без допълнителни усложнения.

Операцията се извършва с локална упойка. Благодарение на нея усещаме само механичните действия по екстракцията, но не и болка. Процедурата е с различна продължителност, в зависимост от разположението на мъдреца и неговите корени. Първо се прави разрез на венеца, а след това мъдрецът се вади с инструменти. В някои случаи се налага и изпилване на костта.

Последваща грижа след изваждане на мъдрец

Специалистите от дентален център Кавидент ще ни консултират за действията, които е необходимо да предприемем след изваждането на мъдреца. В някои случаи се налага приемът на антибиотици.

Болката се появява след отшумяването на ефекта на упойката и продължава различно време, в зависимост от сложността на манипулацията. Тогава се препоръчва приемът на обезболяващи.

Възможно е да се появи и подуване и този ефект, заедно с болката, да продължат в рамките на няколко дни. Понякога се появяват и бактериални инфекции, които е много лесно да се различат по промените, които настъпват по венците - побеляване, кървене, болезненост. В подобни случаи се използват локални лекарства.

Ще трябва да посетим нашия зъболекар отново, за да проследи дали всичко е наред след изваждането на мъдреца. Но тези моменти са необходимото зло, с което можем да си спестим много повече усложнения, до които водят тези зъби.