зъбен мост

Какво представляват зъбните мостовете

Мостовете са неподвижни дентални конструкции, които заместват няколко липсващи зъба, възстановяват усмивката и нормалната дъвкателна функция и запазват останалите зъби на мястото си.

Зъбните мостове се закрепват чрез коронки върху съществуващи зъби (или импланти) до мястото на липсващите. Именно и затова се наричат мостове – правят връзка между съществуващи зъби (мостоносители), замествайки липсващи.

Ако пък трябва да се изгради мост на място, където няма естествени опори за него, може да се прибегне или до импланти, или до стъклени опори. Те се изработват от стъклен материал, който преминава специална обработка и се поставят на мястото на липсващия зъб с единствената цел върху тях да се закрепи мост. За разлика от тях, имплантите позволяват поставяне на изкуствен зъб.

Видове зъбни мостове

Зъбите, които изграждат моста, се наричат по медицински понтика (или мостово тяло). Те могат да се изработят от различни материали (сплави, порцелан и други), като най-често се използва металокерамика заради съотношението цена-качество и възможността да се възстановят голям брой зъби, но пък чистата керамика има най-добрия естетически ефект.

Цирконият също е все по-предпочитан вариант, въпреки по-високата си цена. В последно време популярност набират и адхезивните мостове, които се изработват от специален керамичен материал благодарение на CAD/CAM система, с която се моделират компютърно.

Тяхното основно предимство е, че изискват много по-малко изпиляване на зъбите, за които се захваща моста, отколкото е необходимо при другите видове. Освен това, могат да се изработят и поставят в рамките на едно посещение в зъболекарския кабинет. Те са предпочитани най-вече за предните зъби.

Нашият дентален специалист от Кавидент ще ни запознае с различните варианти, а изборът е индивидуален и зависи най-вече от финансовите ни възможности.

Същност на процедурата по поставяне на зъбен мост

Както при имплантите, поставянето на мостове също изисква да имаме перфектна устна хигиена. Зъбите, на които ще се държи моста, първо се лекуват, ако е необходимо, а след това се изпилват. Необходимо е да се вземат отпечатъци, по които се изработва мостът. Ако сме се спрели на мост от ахдезивен тип, това се случва напълно дигитално.

Може да се постави и временен мост, докато премине необходимото време за изработване на постоянния, ако сме се спрели на вариант от металокерамоика, керамика или цирконий. Когато постоянната неподвижда конструкция е готова, се прави проба. Ако приляга добре, се залепва на мястото си.

Какви усложнения могат да възникнат при зъбните мостове

Мостовете са чуждо тяло в устната кухина и е необходим период на адаптация, след който ще можем да се храним, говорим и усмихваме нормално. Той е индивидуален, но не и прекалено дълъг.

Възможно е мостът да не е точно по мярка, което налага да бъде преработван, а през това време зъболекарят ни може да постави временен мост. В подобни случаи е възможно венците да се възпалят.

Много е важно да посещаваме редовно денталния си специалист и да се грижим за здравето на зъбите, но и на венците си. В случаи на пародонтоза, това компроментира основата на моста, която са мостоподдържащите зъби, и може да доведе до разместване и необходимост от корекции.

В повечето случаи изграждането на мостове се налага при по-възрастни пациенти с прогресивна загуба на зъби. Затова е възможно зъбите-опори, на които се държи моста, да започнат да се клатят и да не могат да изпълняват своята функция. В подобни случаи тези зъби се вадят и се добавят изкуствени към моста, за да се избегне дискомфортът.