Зъбни импланти | Стоматологични Услуги | Зъболекар в София
зъбни импланти софия

История на зъбните имплантите

Зъбните импланти вече не се вписват в графата иновации в стоматологията, а са все по-често използвано решение на проблеми, от които няма друг по-добър възможен изход. Поставянето им се определя за интервенцията с най-голям процес успеваемост от поставянето на импланти в различни части на тялото (например изкуствена става и т.н.).

Имплантологията е дял от стоматологията, интересът към който расте все повече и повече. Редом с него напредват и технологиите и така зъбните импланти се превръщат в най-добрата алтернатива при редица проблеми в устната кухина, с които иначе трудно ще се преборим.

Според различни археологически разкопки, още древните маи са намирали начин да заменят липсващите зъби с подръчни материали, като слонова кост например. Днес, хиляди години по-късно, имплантите са модерна технология, която се прилага ежедневно в дентален център Кавидент.

В началото имплантите са надкостни, правят се от стомана и могат да предложат всичко друго, но не и комфорт на пациента и гаранция от възникване на инфекция и разранявания. След дългогодишни изследвания се стига до усъвършенстване на вътрекостното имплантиране, което се практикува и днес.

Какво са зъбните импланти

Имплантът играе ролята на заместител на корените и остава под венеца. Той се слива с костта благодарение на свойството осцеоинтеграция, което притежава титанът, и осигурява сигурна опора, върху която да се постави изкуствен зъб, мост или протеза.

Денталният имплант се поставя вътре в костта, на мястото на липсващия зъб. Той наподобява винт и е изработен от титан. Този материал е лек, издръжлив и не се отхвърля от тялото, което е от водещо значение в случая.

Изисквания за зъбните импланти

При поставянето на импланти не е необходимо зъбите в близост до моста да се третират, за да може той да пасне, което е едно от предимствата им. Наличието на импланти е от съществено значение за поддържа на костта и челюстта, както и за възможността да живеем така, както и преди да ни се наложи екстракция на един или няколко зъба.

Независимо в следствие на какви усложнения ни е бил изваден зъб, трябва да имаме предвид едно важно условие за поставянето на имплант – венците и костта трябва да бъдат в много добро състояние. За да поддържаме тяхното здраве е необходимо да посещаваме редовно своя зъболекар в дентален център Кавидент. Всички проблеми със зъбите и венците трябва да бъдат излекувании отстранени, а пушенето трябва да се преустанови за известно време.

В зависимост от състоянието на зъбите в устната кухина, може да ни бъде поставен само един имплант на мястото на наложително изваден зъб или да заменим няколко чрез протези. Така си гарантираме перфектна усмивка и след като се е наложило да се разделим с естествените си зъби.

След поставянето на имплантите, трябва да минат между два и шест месеца, преди те да могат да се използват за основа, върху която да се поставят коронки, мост или протеза. За това време имплантът се сраства напълно с костта.

Видове зъбни импланти

Специалистите от дентален център Кавидент са винаги на разположение за консултация кое е най-доброто решение за нас, защото индивидуалният подход е най-важен за постигане на най-добрия резултат.

За целта първо се преминава през преглед и рентгенова диагностика, с която се установява състоянието на костта. А след това се пристъпва към изпълнение на плана за лечение, за да можем съвсем скоро да се похвалим с нова, перфектна усмивка.

По своята същност, денталните импланти се делят на базални и винтови.

Базални импланти

Базалните (наричани още имедиатни) се използват в денталната имплантология от около 15 години, като поставят основите й в световен мащаб. Те се състоят от само една част - метална пластина.

Базалните импланти са предпочитани при по- тежки случаи, в които и костта е засегната, защото не изискват тя да се изгражда допълнително. Вместо това, те се поставят по-дълбоко във венеца – там, където костта е здрава. Това може да се случи само с едно посещение при зъболекаря ни в Кавидент.

Така се избягва необходимостта от изчакване на зарастването на имплантираната кост. Освен това, при базалните импланти няма дълъг процес на възстановяване и изкуствените зъби могат да се поставят върху тях само след три дни. Затова и се наричат импланти с незабавно натоварване.

Освен че са подходящи за пациенти, при които има напреднало обеззъбяване и се налага почти цялостно протезиране, имедиантните импланти са по-евтиният вариант. Но по-ниската цена е за сметка на не толкова доброто изпълнение от естетическа гледна точка. Друг недостатък е, че базалните импланти не могат да се използват за подмяна само на един зъб.

Винтови Импланти

Винтовите импланти са по-ново поколение и все по-често използвани. Те се състоят от две части. Основното им предимство е, че изглеждат по-естествено. При тях и рискът да бъдат отхвърлени е много по-малък. Използват се за замяна на един или няколко зъба, като могат да бъдат успешна алтернатива на старите мостове и протези.

Но при винтовите импланти важи с пълна силна условието костта да е здрава. Затова се препоръчва да бъдат поставени възможно най-скоро след изваждането на нашия зъб/зъби. След това поставяне директно във венеца е необходимо да мине известно време, докато на импланта се постави изкуствения зъб. То е относително при всеки пациент, но понякога достига няколко месеца.

Грижа за зъбните импланти

Нашият зъболекар от дентален център Кавидент ще ни даде ясни и точни указания как да поддържаме имплантите след тяхното поставяне, съобразени с индивидуалния случай. Но ето няколко общовалидни правила.

На първо място е добрата устна хигиена. Това е най-важното условие за здрави зъби, независимо дали са си нашите, естествени, или пък изкуствени. Почистване с паста и четка, с вода за уста и конец, за да се избегне отлагането на плака и събиране на храна между зъбите.

Почистването на имплантите не е по-трудно от това на останалите зъби, но все пак е добре да го правим с една идея повече внимание, защото именно плаката, която се отлага по зъбите като тънък биофилм, е най-големият враг им враг. Тютютнопушенето също не е препоръчително, ако имаме изкуствени зъби.

Много важно е да поддържаме и венците си с добро състояние. Кървенето и отдръпването им, които са признаци за пародонтит, могат да окажат влияние върху имплантите. А при всяко съмнение, че нещо не е наред, трябва да посетим нашия зъболекар в Кавидент, за да се консултираме и да се вземат необходимите мерки възможно най-бързо.

Дори да нямаме подобни оплаквания, профилактичните прегледи два пъти в годината са задължителни. Те могат да бъдат комбинирани с професионално почистване на зъбите от плака и зъбен камък. Необходимо е да се правят и регулярни рентгенови снимки. С тях се следи нивото на костта и промените, които настъпват в нея.

Рискът организмът ни да отхвърли импланта е доста малък в сравнение с всички други протези, които се използват в медицината. Все пак, ако усетим дискомфорт или забележим възпаление, трябва отново своевременно да се свържем със зъболекаря си. При установено отхвърляне имплантът се премахва, изчаква се венецът да се възстанови и може да се премине на вариант с мост.

Разбира се, в първите дни и седмици след хирургическата интервенция по поставяне на имплантите и изкуствените зъби трябва да се придържаме към течните, меки и лесни за сдъвкване храни. След като мине възстановителният период, който е индивидуален по продължителност, ще усетим отново удоволствие от храненето. А то е добре всеки път да бъде последвано и от правилното почистване.

Ако спазваме горните правила и се отнасяме отговорно към денталните импланти, те могат да ни служат десетилетия наред. Така сумата, която сме дали за тях, ще ни се отплати многократно, а удобството да се храним нормално и да изглеждаме добре и просто безценно.

При нужда от консултация, детайлен преглед, лечение или услуга, моля свържете се с нас:
записване на час

Кавидент
Дентална Клиника в София - Стоматолози от ново поколение
прочети за нас | въпроси и отговори

Полезни Страници
Дентален Туризъм
Зъболекар по НЗОК
Модерна Клиника

Адрес на Клиниката
ул. Рикардо Вакарини №10А
София, България
За контакти | Статии

Работно време
Понеделник - Петък: 10:00 - 18:00
Събота: със записване
Неделя: със записване