зъбни импланти софия

Какво представляват зъбните импланти

Денталните импланти играят ролята на заместители на корените, имат формата на винт и се поставят под венеца. Обикновено винтовете са изработени от титан, който е биосъвместим с човешкото тяло. Имплантът се слива с костта благодарение на процес наречен остеоинтеграция.

След няколко седмици винтът напълно се слива с челюстната кост и вече може да се постави надстройка и коронка. Титаниевият винт осигурява сигурна опора, върху която да се постави изкуствен зъб или мост.

Зъбните импланти отдавна не се вписват в графата иновации в стоматологията, а са все по-често използвано решение на проблеми свързани с липсващи зъби. Поставянето на зъбни импланти се определя за интервенцията с най-голям процент успеваемост в сравнение с импланти в други части на тялото (например изкуствена става и т.н.).

Имплантологията е дял от стоматологията, интересът към който расте все повече и повече. Редом с него напредват технологиите и така зъбните импланти се превръщат в най-добрата алтернатива при редица проблеми в устната кухина, с които иначе трудно ще се преборим.

В началото имплантите са надкостни, правят се от стомана и могат да предложат всичко друго, но не и комфорт на пациента. След дългогодишни изследвания се стига до усъвършенстване на вътрекостното имплантиране, което се практикува и днес.

Видове зъбни импланти

Когато става въпрос за дентални импланти, няма универсално решение. Различните пациенти изискват различни видове дентални импланти, въз основа на фактори като плътността на костта, оралното здраве, личните предпочитания и характера на зъбния проблем.

Ние ще разгледаме три най-общо разпространени видове дентални импланти: Ендосални импланти, Субпериостални импланти и Базални импланти.

Ендосални импланти

Ендосалните импланти са най-често използваният вид дентални импланти. Те се поставят директно в челюстната кост и служат като изкуствен корен за заместителя на зъба. Формата на ендостеалните импланти често прилича на малки винтове или цилиндри, обикновено са направени от титан.

Процесът включва два етапа: първо, ендосален имплант се поставя хирургично в челюстната кост. След като околната тъкан е заздравяла, което обикновено отнема няколко седмици, се извършва втора операция.

По време на този етап, към оригиналния имплант се свързва връх, на който може да се монтира изкуственият зъб (или зъби). Ендосалните импланти могат да поддържат замяна на единичен зъб или зъбни мостове.

Ендосалните или винтови импланти изглеждат най-естествено и поради тази причина са предпочитани от пациентите. При тях рискът от отхвърляне е най-малък, тъй като са изработени от титан, при който химичният състав е биосъвместим с човешкия организъм.

Субпериостални импланти

Субпериосталните импланти са алтернативно решение за пациенти, които нямат достатъчно здрава естествена челюстна кост или не могат да преминат през процедура за увеличаване на костта. За разлика от ендосалните импланти, субпериосталните импланти не се поставят в челюстната кост. Вместо това те се позиционират върху костта, но под венеца.

Субпериосталния имплант се състои от метална рамка, която е прикрепена към челюстната кост. Докато венците заздравяват, рамката се фиксира към челюстната кост. Към рамката са прикрепени върхове, които проникват през венците за монтаж на изкуствени зъби.

Базални импланти

Базалните импланти също са известни като кортикални или бикортикални импланти. За разлика от другите видове импланти, базалните импланти използват кортикалните области на челюстната кост, които са много устойчиви на резорбция.

Базалните импланти имат предимство, тъй като могат да бъдат незабавно натоварвани, което означава, че заместителите на зъби могат да бъдат инсталирани почти веднага след операцията за имплантация. Няма нужда да се чака имплантът да се слива с костта, процес, известен като остеоинтеграция.

Това ги прави идеален избор за пациенти с по-малък обем и плътност на костта, или за тези, които са загубили на кост поради пародонтална болест или изваждане на зъб.

Специалистите от дентална клиника Кавидент са винаги на разположение за консултация кое е най-доброто решение за вас, защото индивидуалният подход е най-важен за постигане на най-добрия резултат.

За целта първо се преминава през преглед и рентгенова диагностика, с която се установява състоянието на костта. А след това се пристъпва към изпълнение на плана за лечение, за да можем съвсем скоро да се похвалим с нова, перфектна усмивка.

Изборът на правилния вид дентален имплант е решение, което трябва да се вземе в консултация с дентален специалист. Нашите специалисти от Кавидент ще прегледат вашето орално здраве и лични обстоятелства, за да препоръчат най-подходящия вид имплант.

Независимо дали избирате ендосални, субпериостални или базални импланти, всеки от тях предлага надеждно решение за възстановяване на функционалността и естетиката на усмивката ви.

Поставяне на зъбни импланти

Денталните импланти са революция в областта на възстановителната стоматология, предлагайки дългосрочно решение за заместване на липсващи зъби. Като имитират естествената структура на зъба, денталните импланти не само възстановяват естетическия вид на усмивката ви, но също така помагат за запазването на оралното здраве.

Първоначална консултация

По време на първоначална консултацията, нашият специалист от Кавидент ще проведе задълбочен орален преглед, който може да включва рентгенови снимки или 3D изображения, за да се прецени състоянието на вашата челюстна кост, венци и останалите зъби. Тази оценка е от ключово значение, за да се определи дали сте подходящ кандидат за дентални импланти и за планиране на последващото лечение.

Планиране на лечението

Въз основа на резултатите от първоначалната ви консултация, ние ще изготвим персонализиран план за лечение. Този план очертава броя на посещенията, които ще ви трябват, конкретния вид импланти (ендосални или базални) и дали са необходими подготвителни процедури като уголемяване на костта или подем на синусите.

Подготвителни процедури

Някои пациенти може да се нуждаят от подготвителни процедури, за да се гарантира, че устата им може успешно да приеме денталните импланти. Това може да включва уголемяване на костта (ако челюстната ви кост е твърде тънка или мека) или подем на синусите (в случаи, когато няма достатъчно височина на костта в горната челюст или синусите са твърде близо до челюстта).

Поставяне на импланта

След като вашата уста е готова, следващата стъпка е поставянето на импланта, който действа като изкуствен корен на зъба. Това включва хирургична процедура, при която зъболекарят поставя импланта в челюстната кост. Имплантът, обикновено направен от титан, се оставя да заздравее и се интегрира с костта в процес, наречен остеоинтеграция. Този процес на заздравяване може да отнеме няколко седмици или дори месеци.

Поставяне на абатмента

След като имплантът е напълно интегриран с костта, се добавя абатмент. Абатментът е малък елемент, който свързва импланта с бъдещата дентална коронка. Поставянето на абатмента обикновено включва малка операция, за да се покаже имплантът и да се постави абатмент.

Поставяне на коронка

Накрая, след като венците ви са заздравяли около абатмента, ние ще вземем отпечатъци от зъбите, за да се изработи денталната корона, която да ви пасва идеално. Короната след това се прикрепя към абатмента, завършвайки процеса.

При поставянето на импланти не е необходимо околните зъби да се третират, за да може той да пасне, което е едно от предимствата. При наличието на импланти е от съществено значение костта и челюстта да се поддържат здрави.

Независимо в следствие на какви усложнения ни е бил изваден зъб, трябва да имаме предвид едно важно условие за поставянето на имплант, венците и костта трябва да бъдат в много добро състояние. За да поддържаме тяхното здраве е необходимо да посещаваме редовно своя зъболекар в Кавидент.

Всички проблеми със зъбите и венците трябва да бъдат излекувани и отстранени, а пушенето трябва да се преустанови за известно време.

В зависимост от състоянието на зъбите в устната кухина, може да ни бъде поставен само един имплант на мястото на наложително изваден зъб или да заменим няколко чрез мост. Така си гарантираме перфектна усмивка.

Последваща грижа при дентални импланти

Нашият зъболекар от дентална клиника Кавидент ще ни даде ясни и точни указания как да поддържаме имплантите след тяхното поставяне, съобразени с индивидуалния случай. Но ето няколко общовалидни правила:

На първо място е добрата устна хигиена. Това е най-важното условие за здрави зъби, независимо дали са си нашите, естествени, или пък изкуствени. Почистване с паста и четка, с вода за уста и конец, за да се избегне отлагането на плака и събиране на храна между зъбите.

Почистването на имплантите не е по-трудно от това на останалите зъби, но все пак е добре да го правим с една идея повече внимание, защото именно плаката, която се отлага по зъбите като тънък биофилм, е най-големият им враг. Тютюнопушенето също не е препоръчително, ако имаме изкуствени зъби.

Много важно е да поддържаме и венците си с добро състояние. Кървенето и отдръпването им, които са признаци за пародонтит, могат да окажат влияние върху имплантите. А при всяко съмнение, че нещо не е наред, трябва да посетим нашия зъболекар в Кавидент, за да се консултираме и да се вземат необходимите мерки възможно най-бързо.

Дори да нямаме подобни оплаквания, профилактичните прегледи два пъти в годината са задължителни. Те могат да бъдат комбинирани с професионално почистване на зъбите от плака и зъбен камък. Необходимо е да се правят и регулярни рентгенови снимки. С тях се следи нивото на костта и промените, които настъпват в нея.

Рискът организмът ни да отхвърли импланта е доста малък в сравнение с всички други протези, които се използват в медицината. Все пак, ако усетим дискомфорт или забележим възпаление, трябва отново своевременно да се свържем със зъболекаря си. При установено отхвърляне имплантът се премахва, изчаква се венецът да се възстанови и може да се премине на вариант с мост.

Разбира се, в първите дни и седмици след хирургическата интервенция по поставяне на имплантите и изкуствените зъби трябва да се придържаме към течните, меки и лесни за сдъвкване храни. След като мине възстановителният период, който е индивидуален по продължителност, ще усетим отново удоволствие от храненето. А то е добре всеки път да бъде последвано и от правилното почистване.

Ако спазваме горните правила и се отнасяме отговорно към денталните импланти, те могат да ни служат десетилетия наред. Така сумата, която сме дали за тях, ще ни се отплати многократно, а удобството да се храним нормално и да изглеждаме добре е просто безценно.

Зъбни импланти цена

Цените на зъбни импланти варират в зависимост от броя импланти и вида на импланта. Важно условие при определяне на цената е здравословното състояние на пациента. При първоначалния преглед се установява дали са необходими допълнителни лечения преди поставянето на импланти.

В дентална клиника Кавидент можете да разчитате на професионално отношение и най-новите технологии в областта на имплантологията.