Бондинг | Стоматологични Услуги | Зъболекар в София
Бондинг услуга

Какво представлява Бондинг

Бондингът е метод за моментално заличаване на различни несъвършенства по повърхността на зъба – оцветявания, отчупвания, несъразмерни съседни зъби или прекалено голямо разстояние между тях. Това е най-лесният и неинвазивен метод за естетична корекция на усмивката, за възстановяване на формата, цвета и текстурата на зъбите.

Предимства на бондинга

 1. Най-голямото предимство на този метод е, че можем да се сдобием с красива усмивка само с едно посещение в денталния кабинет. Това е невъзможно, ако предпочетем фасетите като вариант за естетична корекция.
 2. Бондингът е и много по-щадящ вариант, защото изисква минимално изпилване на повърхността на зъба.
 3. Процедурата е напълно безболезнена.
 4. Корекциите са възможни по всяко време, за да поддържаме желания резултат.
 5. Ефектът от бондинга е напълно естествен, особено в сравнение с този от фасетите. Именно затова тази процедура е все по-предпочитана.
 6. Бондингът е много по-достъпна алтернатива от финансова гледна точка. Процедурата в повечето случаи се извършва само на предните зъби, на видимата част от усмивката, а цената се определя според броя зъби, които се обработват.
 7. Подходящ е за всеки. Методите за избелване на зъбите са добре познати в стоматологията и въпреки иновациите, при тях има доста условия, които може да ни направят неподходящи пациенти.

  Например - ако имаме пломби във видимата част на зъбите, те също ще променят своя цвят при избелване и няма да е възможен така желания ефект без тяхната смяна. Освен това, избелването повишава чувствителността на зъбите, а и цената му е доста по-висока.

 8. Лесен начин за възстановяване на естествената форма на зъба, ако има налице счупвания.
 9. Може да се използва и като алтернатива на фасетите, временен ефект преди да се пристъпи към тяхното поставяне, за да види пациентът евентуалният ефект нагледно.
 10. Бондингът е подходящ и за хора с чувствителни зъби, защото с процедурата се създава защитен филм, най-вече в шиечната област. Така се редуцира неприятната болка, появяващата се при консумация на сладко и студено например.

Бондинг Процедура

Бондингът представлява механично и химическо свързване на фотополимерния материал със зъбната повърхност.

 1. Първата стъпка е разграпяване на зъбната повърхност и, само при необходимост, леко изпиляване. Бондингът е много по-щадящ към емайла от всички останали методи за постигане на красива усмивка, което е и основното му предимство. Това биха потвърдили и специалистите от дентален център Кавидент, които препоръчват именно тази процедура.
 2. Повърхността на зъба се обработва с киселина, която създава малки каналчета в структурата на зъба.
 3. След като зъбът е подготвен, се пристъпва към най-важната част – нанасянето на бонда. Това е течен фотополимер, съставен от стъкло или кварц, примесен в пластмасова смола.
 4. Той навлиза в каналчетата на зъба, създадени при предварителната стъпка, и ги запълва. Нанася се прецизно върху зъбите един по един, за да се постигне перфектно равна, бяла и точна по размер повърхност.
 5. Бондът се втърдява върху повърхността на зъба с помощта на синя светлина, каквато се използва и за фотополимерните пломби например.
 6. След като бондът е обработен, върху него се нанася друг фотополимер с избран предварително цвят, който да придаде естествен ефект. Материалите, които се използват в дентален център Кавидент са на водещи световни марки, за да бъде крайният резултат максимално перфектен и да издържи по-дълго време.
 7. Непосредствено след края на процедурата по зъбите се появява леко оцветяване, което изчезва до няколко минути и след това можем да видим истинския цвят, който е постигнат.

Последваща грижа след Бондинг

Средната продължителност на ефекта е между 3 и 5 години, като зависи най-вече от навиците ни. Ако пушим и консумираме много кафе, зъбите ни ще променят по-бързо постигнатия с бондинга ефект. Важното е, че корекциите са лесни и възможни по всяко едно време, като могат да се направят както на няколко, така и само на един зъб.

При нужда от консултация, детайлен преглед, лечение или услуга, моля свържете се с нас:
записване на час

Кавидент
Дентална Клиника в София - Стоматолози от ново поколение
прочети за нас | въпроси и отговори

Полезни Страници
Дентален Туризъм
Зъболекар по НЗОК
Модерна Клиника

Адрес на Клиниката
ул. Рикардо Вакарини №10А
София, България
За контакти | Статии

Работно време
Понеделник - Петък: 10:00 - 18:00
Събота: със записване
Неделя: със записване