Бондинг услуга

Какво е бондинг на зъби

Бондингът е козметична процедура, с която се коригират всякакви несъвършенства по зъбите с помощта на фотополимерен материал. Този материал се използва от стоматолозите, за да се промени формата на зъба, големината или цвета.

Така например ако имате голямо разстояние между зъбите, с помощта на бондинг процедурата можете да уголемите зъба и по този начин да затворите разстоянието. Също при счупена пломба, нашият зъболекар може да прибегне до бондинг, за да възстанови счупената част.

Бондинг процедура

Бондингът е много по-щадящ към емайла от всички останали методи за постигане на красива усмивка, което е и основното му предимство.

Повърхността на зъба се обработва с киселина, която създава малки пори в структурата на зъба. След като зъбът е подготвен, се пристъпва към най-важната част - нанасянето на бонда. Това е течен фотополимер, съставен от стъкло или кварц, примесен в смола.

Тази смес навлиза в каналчетата на зъба и по този начин залепва здраво за зъба. Нанася се прецизно върху зъбите един по един, за да се постигне перфектно равна, бяла и точна по размер повърхност.

Течния фотополимер се втвърдява върху повърхността на зъба с помощта на синя светлина, каквато се използва и за фотополимерните пломби например.

След като бондът е обработен, върху него се нанася друг фотополимер с избран предварително цвят, който да придаде естествен ефект. Материалите, които се използват в дентална клиника Кавидент са на водещи световни марки, за да бъде крайният резултат максимално перфектен и да издържи възможно най-дълго време.

Непосредствено след края на процедурата по зъбите се появява леко оцветяване, което изчезва до няколко минути и след това можем да видим истинския цвят, който е постигнат.

Последваща грижа след бондинг

След бондинг процедурата е важно да поддържате добра устна хигиена, като си миете зъбите всеки ден и използвате конец за зъби. Добрите навици ще удължат постигнатия ефект и ще имате перфектна усмивка за по-дълго. Също трябва да се пазите от костилки и черупки, които могат да попаднат в храната и да повредят зъбите.

Средната продължителност на бондинга е между 3 и 10 години, като зависи най-вече от навиците ни. Ако пушим и консумираме много кафе, зъбите ни ще променят по-бързо постигнатия цвят. Важното е, че корекциите са лесни и възможни по всяко време, като могат да се направят както на няколко, така и само на един зъб.

Бондинг на предни зъби

Усмивката е едно от първите неща, които хората забелязват, затова е важно как изглеждат предните ни зъби. Много хора, които имат проблемни зъби се притесняват да се усмихват и това си личи. Бондинг на предни зъби е една от най-евтините и ефективни процедури, която ще ви реши проблема с предните зъби.

С композитен материал можете да удължите предните зъби или да запълните разстоянието между зъбите, по този начин само с едно посещение в нашата дентална клиника ще се сдобиете с нова усмивка. Предните зъби са деликатни за работа, затова е важно да се доверите на специалисти с дългогодишен опит.

При денталния бондинг почти няма загуба на естествения емайл на зъба, отстранява се минимално количество емайл, като се запазва естествената структура на зъбите.

В сравение с фасетите и коронките, бондингът е по-малко инванзивен и обикновено не изисква упойка. Композитният материал, който се използва може да бъде направен в същия цвят на околните зъби, така че усмивката ви да изглежда напълно естествена.

Бондингът става все по-популярен метод за козметични корекции, тъй като е по-евтин от фасетите и коронки, които изискват отливки и допълнителни изработки от порцелан или цирконий.

Също така, бондинг процедурата отнема много по-малко време в сравнение с фасетите и коронките, като можете да приключите с корекциите в рамките на едно посещение.

Бондинг или фасети

Много пациенти се интересуват, който е по-добрия вариант, за да постигнат красива усмивка: бондинг или фасети? Истината е, че това зависи от индивидуалните нужди на всеки пациент, за това е важно са се консултирате с някой от нашите дентални специалисти преди процедурата.

Ние ще ви насочим към правилният избор на козметична процедура, в зависимост от желанията, които имате. В повечето случаи бондигът е подходящ за запълване на разстояние между зъбите или коригиране на счупвания. Ако търсите ефект на по-бели зъби за по-дълго време, фасетите са добър вариант.

Цената на фасетите е по-висока в сравнение с бондинга, тъй като те се изработват от порцелан и издържат по-дълго време.

Ако искате например удължаване на преден зъб с бондинг цената ще е по-ниска, но съществува риск от счупване, тъй като с бондинг се залепва нов материал върху зъба.

Фасетите се изработват от порцелан по формата на зъба и са по-здрави, също издържат по-дълго време, затова са и по-скъпи. При удължаване на предните зъби с фасети, те ще бъдат изработени от порцелан по формата на сегашните ви зъби, така че да изглеждат естествено.

Бондингът и фасетите ще бъдат изработени в същия цвят като останалите зъби, но при бондинга съществува риск цвета да се промени по-бързо ако консумираме повече кафе и газирани напитки. Фасетите са по-устойчиви на влияние от външни фактори.

Фасетите също са по-здрави като материал и издържат до 20 години, в зависимост от начина ни на хранене и устната хигиена, която поддържаме.

Бондингът може да издържи до 10 години, като също основно зависи от това как се грижим за зъбите си.

Цената на бондинг процедурата е по-ниска от цената на фасетите и можете да получите желания ефект само с едно посещение в дентална клиника Кавидент.

Предимства на бондинга

Най-голямото предимство на бондинг процедурата е, че можете да се сдобиете с красива усмивка само с едно посещение в денталния кабинет. Aко предпочитате фасетите като вариант за естетична корекция, може да ви трябват няколко посещения в клиниката.

Процедурата е напълно безболезнена и корекциите са възможни по всяко време, за да поддържате желания резултат. Ефектът от бондинга е напълно естествен, особено в сравнение с този от фасетите. Именно затова тази процедура е все по-предпочитана.

Бондингът също е по-достъпна алтернатива от финансова гледна точка. Процедурата в повечето случаи се извършва само на предните зъби, на видимата част от усмивката, а цената се определя според броя зъби, които се обработват.

Процедурата е подходяща за всички възрасти. Методите за избелване на зъбите са добре познати в стоматологията и въпреки иновациите, при тях има доста условия, които може да ни направят неподходящи пациенти.

Ако например имате пломби във видимата част на зъбите, те също ще променят своя цвят при избелване и няма да е възможен желаният ефект без тяхната смяна. Освен това, избелването повишава чувствителността на зъбите, а и цената му е по-висока.

Лесен начин за възстановяване на естествената форма на зъба, ако има налице счупвания. Може да се използва и като алтернатива на фасетите, временен ефект преди да се пристъпи към тяхното поставяне, за да види пациентът евентуалният ефект нагледно.

Бондингът е подходящ за хора с чувствителни зъби, защото с процедурата се създава защитен филм, най-вече в шиечната област. Така се редуцира неприятната болка, появяващата се при консумация на сладко и студено например.

Бондинг цена

Цената на процедурата ще зависи най-вече от броя зъби, които искате да коригирате също и от здравословното състояние на зъбите. Ако зъбите са прекалено увредени, може да се наложи подмяна с коронка или импланти. Преди процедурата е необходимо да се консултирате с някои от нашите специалисти в дентална клиника Кавидент, който ще ви насочи към най-подходящия метод.