CEREC стоматолог софия

Какво е CEREC

Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics е метод за директно изработване на керамични елементи за реставрация на зъбната цялост чрез компютъра система, който се използва в дентален център Кавидент. Технологията е изцяло свързана с дигитализацията на процеса на дентално лечение.

Това е цялостна система от няколко модула - модул за сканиране, модул за фрезоване и пещ. Използва т.нар CAD/CAM технология за компютърен дизайн. Първата подобна система е представена през 1987 г., но от тогава досега търпи редица промени с цел усъвършенстване на процеса.

За какво се използва CEREC в стомалогията

Благодарение на завършения цялостен цикъл, CEREC се използва в три области - възстановителна, имплантологична и ортодонтска. С тази технология се постига изцяло автоматизирано проектиране и създаване на керамични инлей, онлей, овърлей, коронки или фасети.

Разрушените зъби се възстановяват функционално и естетично, а резултатът е много по-дълготраен в сравнение с традиционно използваните за целта технологии.

Същност и предимства на CEREC

При тази технологията те са не едно и две.

1. Основното е, че изготвянето на необходимите елементи и поставянето им в устата на пациента се извършва в рамките само на едно посещение. Това спестява време и нерви на пациентите и прави този метод все по-предпочитан в забързаното ни ежедневие.

2. При традиционния начин за правене на коронки, фасети и други е необходимо вземането на отпечатък. Той се изпраща на зъботехник и се изчаква технологично време от няколко дни за създаване на необходимата конструкция.

При CEREC технологията зъбите се скенират директно с помощта на модерен 3D скенер, използващ LED светлина, гарантираща точност на картината. Изображението веднага се прехвърля на компютъра и се пристъпва към създаване на 3D модел на зъба/зъбите, който/които се нуждае/ят от лечение. Този виртуален модел се създава от специален софтуер и прецизността е гарантирана.

3. След създаването на модела, фрезата, която е до 10 пъти по-прецизна от човешката ръка, изработва самата конструкция. Тя се изпилва от блокче от чиста керамика за около половин час, като и този процес е напълно автоматизиран.

Това гарантира перфектната направа на необходимия елемент е елиминира възможността от последващ дискомфорт, който често настъпва при обикновените коронки например.

4. Завършителната обработка, която денталният специалист може да извърши, е обработка на конструкцията със специални бои за керамика, за да се постигне максимална прилика с нюанса на зъбите на пациента. Така финалният резултат е максимално естествен и минимално забележим. След това се пристъпва към циментирането на конструкцията.

5. Цялата процедура е минимално инвазивна, с което се спестяват неприятни усещания и време.

6. Важно предимство на CEREC технологията, използвана в дентален център Кавидент, е, че се запазва до максимална степен цялостта на зъба. Изпилването е нищожно, защото керамичната конструкция е създадена по перфектен отпечатък и пасва идеално.

7. Елементите, направени с тази технология, имат гарантирано по-дълъг живот - понякога и повече от 20 години.

8. CEREC технологията използва изцяло специална керамика, кяото е биосъвместима и минимизира възможността от нежелани реакции.

Единственият недостатък на този метод е по-високата му цена в сравнение с конвенционалния. Но тя е за сметка на редица предимства.

От съществено значение за нас, ако решим да се възползваме от CEREC технологията, за да се справим с наличен стоматологичен проблем, е да се доверим на опитни специалисти, които имат дългогодишна практика, преминали са през необходимите обучения и боравят безпроблемно със сложната технология.

Точно тях можем да намерим в дентален център Кавидент, където със сигурност сме в правилните ръце, когато става дума за иновации в стоматологията.