Поставяне на брекети софия

Какво представляват брекетите

Брекетите са фиксирани, неснемаеми ортодонтски апарати, които се поставят и премахват само от дентален специалист ортодонт. В някои случаи те се поставят на предната повърхност на зъбите и са видими, но в последните години успяха да се превърнат по-скоро в моден аксесоар, затова не бива да изпитваме притеснение от тяхното носене.

Брекетите са съставени от пластини и дъга. Пластините, които се поставят в предната част на зъба, оказват натиск върху него, за да заеме правилната позиция. А функцията на дъгата е да придържа пластините и да оказва натиск върху зъбите, за да коригират те своята позиция.

Кога се изпозлват брекетите

Брекетите се използват за коригиране на позицията на зъбите върхи горната и долната челюст, независимо от възрастта на пациента. Целта им е постигането на правилна, ортогнатна захапка.

Могат да се поставят както на млечни, така и на постоянни зъби, като единственото изсикване е всички зъби да са налични в устната кухина. Така че, ако като малки не сме получили необходимите грижи, за да имаме красивата и права усмивка, за която винаги сме си мечтали, никога не е късно да поправим тази грешка и да посетим кабинета на специалистите ортодонти в дентален център Кавидент.

Брекетите са предпочитан и ефикасен вариант за лечение дори когато са на лице тежки форми на ортодонтски проблеми в устната кухина, които специалистът ортодонт е преценил, че могат да се коригират без необходимост от хирургически процедури.

Видове брекети

Най-общо брекетите се делят на три вида според материала, от който са направени. Те биват метални, керамични или пластмасови.

1. Метални брекети - Те се изработват от висококачествена неръждаема стомана, която има висока степен на поносимост. Използват се от по-дълго време в ортодонтията, имат по-ниска цена и са предпочитан вариант от повече пациенти.

Поставят се както от вътрешната, така и от външната страна на зъбите. Предпочитаният вариант обаче е да бъдат от външната страна, защото така дискомфортът за пациента се минимизира, а почистването им е по-лесно. Металните пластини се прикрепват на всеки зъб поотделно и се свързват помежду си с дъга.

2. Керамични брекети - Изработват се от висококачествена керамика, която е или прозрачна, или в цвят, който е максимално близо до този на зъбите. Свързващата дъга също е от този материал и е почти невидима. Това дава на този тип брекети голямо естетическо предимство, което обаче върви ръка за ръка и с по-високата им цена. Функцията и ефикасността им е същата, както на металните брекети.

3. Пластмасови брекети - Познати са като алайнери. Те са най-модерната опция сред този тип ортодонтски апарати и се определят като алтернатива на брекетите. Те са прозрачни и са изработени от специална мека пластмаса.

Те не се фиксират за зъбите за постоянно, както другите два типа брекети, и могат лесно да се слагат и махат, например по време на хранене или за почистване. Това за някои е голямото им предимство. Друго е, че са почти незабележими за останалите.

Алайнерите се използват само за коригиране на леки до средно тежки отклонения от ортогнатната захапка. Създават се по индивидуалната отливка на всеки пациент.

Подготовка и поставяне на брекетите

Брекетите са ортодонтски апарати, които се правят по мярка на всеки пациент. Затова първата стъпка от лечението, след проведената консултация, е да се направи панорамна снимка. След това се създава модел по отливката на нашите зъби, на базата на който се изготвят брекетите.

Важно е също така да се отстранят всички налични проблеми, като кариеси или зъбен камък например. Извършва се и щателно, професионално почистване и полиране на зъбите.

Брекетите се поставят въхру зъбите с помощта на специален слепващ материал. Дъгите се наместват в т.нар. ключалки на всяка пластина и се извършва регулиране.

Продължителност на лечението

Ортодонтското лечение винаги е продължително, независимо какъв метод се използва. Основният фактор, от който зависи продължителността, е сериозността на ортодонтския проблем. Колкото по-задълбочен е той, толкова повече време ще е необходимо да носим брекетите, за да могат всички зъби да отидат на мястото си и да видим така желания резултат.

В най-общите случаи, лечението с брекети може да трае до три години, както най-често срокът е между 12 и 24 месеца. Нашият специалист ортодонт в дентален център Кавидент може да ни ориентира най-добре колко време ще е необходимо.

През този период ще трябва през известно време да посещаваме денталния кабинет, за да се проследява процесът и ефектът от лечението. Възможни са и корекции при нетърпим дискомфорт и счупване на някоя пластина.

Грижа за брекетите

Основните притеснения на повечето пациенти, които планират или им е препоръчано лечение с брекети, е дали ще могат да издържат на дискомфорта и до каква степен ортодонтските апарати ще повлияят на ежедневието им.

Има няколко основни правила, които трябва да спазваме, когато носим брекети. Първото и най-важно е да поддържаме добра орална хигиена. Нашият специалист ортодонт от дентален център Кавидент ще ни даде най-добрите съвети как точно да правим това, защото има своите специфики, когато носим ортодонтски апарати.

Например, ще ни е необходима интердентална четка и конец за зъби с държач, за да можем добре да почистваме зъбите си и брекетите. Водата за уста също е препоръчителна, за да се неутрализират всички бактерии в устната кухина.

По отношение на храненето е добре да избягваме твърди храни, които изискват отхапване със сила - като ябълки, моркови, сухари. Дъвките също трябва да се избягват. Важно е да ограничим максимално и всички храни и напитки, които повишават риска от развитието на кариеси, каквито са тези с високо съдържание на захар.

Трябва да се избягват и вредни навици, като гризане на нокти или дъвчене на химикалки, защото така можем да повредим ортодонтските апарати.