Коронка на зъб в София

Кога се изисква поставяне на коронка

Коронките се използват в тези случаи, когато нарушаването на зъбната повърхност е толкова голямо, че е напълно възможно да се случи счупване. Например, когато голяма част от зъба е запълнена или съставена от пломби, това създава предпоставка за нарушаване на неговата цялост.

Тогава е необходимо да се постави коронка, за да се избегнат бъдещи усложнения със зъба. Това най-често се случва със зъби, които са били умъртвени.

Коронката може да послужи и за възстановяване на целостта на зъба след различни фрактури.

Видове коронки

По своята същност коронките са метални отливки, който се изработват от зъботехници в специална лаборатория. Те са покрити с материал, който варира в зависимост какъв вариант сме избрали. Може да бъде порцелан, керамика, металокерамика или цирконий.

Кой материал да изберем за коронката си зависи най-вече от финансовата ни възможност. В последните години циркониевите корони са все по-предпочитани пред металокерамичните и от гледна точка на естетиката, и като здравина. Те са неразличими от истинските зъби, а и изискват по-малко изпиляване на зъба. Нашият зъболекар от Кавидент ще ни запознае с алтернативите и заедно ще изберем оптималния вариант.

Коронките също така се делят на прагови и безпрагови, като тук всичко зависи от начина, по който е изпилен зъба. При безпраговите се отнема по-малко част от зъба, а ръбът на коронката е под нивото на венеца. По тази причина често се появяват раздразнения и възпаления.

Поставяне на коронка чрез CEREC

Дентален център Кавидент ни предлага още една, иновативна възможност, ако имаме нужда от коронка. Благодарение на модерната технология CEREC, тя може да бъде готова и поставена само с едно посещение в зъболекарския кабинет.

Това е цялостна система от няколко модула - модул за сканиране, модул за фрезоване и пещ. Чрез напълно автоматизирания процес, само в рамките на два часа може да се изработи коронка от биологично поносима керамика, която пасва идеално на мястото си и няма нужда от допълнително изпиляване.

Разрушените зъби се възстановяват функционално и естетично, а резултатът е много по-дълготраен в сравнение с традиционно използваните за целта технологии.

Етапи на процеса по поставяне на коронка

Независимо какъв вид коронка ще изберем, трябва да преминем първо през подготвителния поцес, предхождащ нейното поставяне.

Ако имаме конкретен стоматологичен проблем, е необходимо той трябва да бъде излекуван. Например, ако е проведено ендодентско лечение, след финалното пломбиране на зъба се взима отпечатък и се избира най-подходящият цвят, в който да бъде изработена коронката, за да бъде възможно най-близко до този на другите зъби.

Не е задължително един зъб да бъде умъртвен, за да му се постави коронка. Просто в повечето случаи вече умъртвени зъби изискват коронки, за да бъде запазена тяхна цялост. Ако зъбът е жив, той се изпилва колкото е необходимо, но не прекалено много, за да се запази достатъчно от дентина, който предпазва зъбната пулпа и за да има достатъчно повърхност, върху която да се постави коронката.

В подобни случаи тази манипулация се извършва под упойка. Ако зъбът е умъртвен, няма нужда от нейното поставяне.

След изпилването се пристъпва към отпечатъка и избора на цвета. На базата на отпечатъка зъботехник изработва коронката с материала, който сме избрали предварително. През това време на изпиления зъб се поставя временна коронка, за да можем да се храним нормално.

Постоянните коронки се изработват в рамките на няколко работни дни, след което се поставят с помощта на постоянен цимент.

Ще ни е необходимо известно време, за да свикнем с коронката. В някои случаи може да се появи възпаление и отдръпване на венеца. Тогава трябва да се консултираме своевременно с нашия зъболекар от Кавидент.

Последващите неудобства са сведени до минимум, ако изберем коронка, изработено със CEREC технологията. При нея, след като зъбът е напълно подготвен, се прави сканиране с 3D камера, дизайнът се обработва и InLab фрезата материализира виртуалния модел.

Това става с десет пъти по-голяма прецизност, отколкото може да се очаква от човешката ръка. Затова имаме пълната гаранция, че коронката ще ни е точно по мярка и няма да предизвиква дискомфорт. А цялата процедура е минимално инвазивна.

Освен това, фрезованата керамика е много по-здрава от ръчно излятата. По тази причина коронките, направени по CEREC технологията са много по-издръжливи. Те изглеждат и много по-естетично и е трудно да ги различим на фона на останалите зъби благодарение на специалните бои за керамика, които се използват.

Последваща грижа след поставяне на коронка

Коронките не изискват по-специална грижа, освен поддържането на добра устна хигиена. Някои навици като стискане и скърцане на зъби, както и редовно консумация на дъвки и дъвчащи бонбони могат да доведат от отслабване на цимента и отлепване на коронката.

От съществено значение са и редовните прегледи при нашия специалист от дентален център Кавидент. Благодарение на него могат да се извърши ранно диагностициране на кариес, появил се под коронката, или на отслабване на цимента.