Поставяне на зъбни фасети

Какво са фасетите

Фасетите са ортопедични конструкции, които имат за цел да коригират формата и цвета на зъба, както и счупвания, изкривявания и неправилна подредба.

Подходящи са и за премахване на големи разстояния между два съседни зъба, които изглеждат неестетично. Именно затова в повечето случаи се поставят само на шест горни и шест долни зъба, които формират видимата част на усмивката.

Фасетите могат да се определят и като частични коронки, които покриват само предната част на зъба. Те са много тънки, средно по 0,5 мм, затова на стоматологичен жаргон се наричат и "люспи". Материалът, от който са изработени, е устойчив на оцветявания, за разлика от естествения ни емайл на зъба.

Предимства на фасетите

1. Поставянето на фасетите спада към естетичната стоматология и е все по-популярно в последните години. То е много по-лесен метод да се сдобием с перфектната усмивка, за която винаги сме мечтали, в сравнение с избелването на зъбите например. А и с тази процедура повърхността на зъба става и перфектно гладка, което при избелването изисква допълнителни манипулации.

2. При фасетите можем лесно да изберем желания цвят и така да постигнем бързо снежнобели зъби без необходимостта от продължително и понякога увреждащо емайла избелване. Нашият специалист от дентален център Кавидент ще избере правилния нюанс за нас, за да не изглеждат зъбите ни неестествено.

3. Поставянето на фасетите е свързано с минимум неприятни усещания и корекции по зъбите, върху които се поставят. Технологиите постоянно се усъвършенстват, за да не е необходимо изпиляване преди поставянето или поне то да е минимално.

А това е много важно от гледна точка на пациента, защото спестява и време, а и не се нарушава целостта на зъбите в името на красивия вид. По този начин негативите от процедурата са сведени до минимум и остават само позитивите.

4. Фасетите са по-предпочитан вариант от коронките, при които зъбът е сериозно нарушен, понякога с до 70% изпиляване. Този избор обаче е невъзможен, ако имаме сериозен проблем със зъба (например пулпит), който е изисквал изпилването на голяма част от него.

5. Друг плюс на фасетите, че те по никакъв начин не затрудняват дъвкателните функции. Не ги усещаме в устната кухина и не предизвикват никакъв последващ дискомфорт.

Видове фасети

1. Керамичните (порцеланови) фасети са най-предпочитаният вариант заради своите неоспорими предимства. Те са с малко по-висока цена, но тя е за сметка на по-дългия срок на годност - средно 10-15 години. През всички тях цветът им остава непроменен, което все пак е и основната цел на процедурата. Освен това, порцелановите фасети изглеждат по-естествено и затова именно тях ще ни препоръча и нашият специалист от дентален център Кавидент.

2. Фотополимерни (композиционни) фасети са с много по-ниска цена, но и с по-ниско качество. По тази причина вече се използват все по-рядко. Тяхната издръжливост се измерва на едва три години, като дори през тях е възможно да се появи пожълтяване.

Освен това, фотополимерните фасети са лесно чупливи. Основното им предимство е, че подмяната им е по-лесна и по-евтина. Но това отново изсиква от нашето време, затова по-добре да инвестираме в по-качествените керамични фасети.

Фотополимерните фасети също така позволяват да бъдат коригирани в устата на пациента, което е невъзможно при керамичните, които се правят по сходен начин като коронките.

Поставяне на фасети

Фасетите се изработват индивидуално за всеки пациент, за да прилягат точно на зъбите. Затова е необходимо първо да се вземе отпечатък от зъбите, които са във видимата част на усмивката.

След като фасетите са изработени, се преминава към тяхното поставяне.

Необходимо е съвсем леко изпиляване на предната повърхност на зъба с цел нейното разграпяване и по-добро захващане. То засяга единствено емайла и не нарушава целостта на зъба. След това фасетата се залепва със специално лепило (цимент), кoето остава невидимо след поставянето.

Последваща грижа след поставяне на фасети

За да изглеждат поставените фасети по-добре по-дълго време, трябва ежедневно да поддържаме добра устна хигиена. Важно е да почистваме зъбите не само с четка, но и с конец и вода за уста. Нашият дентален специалист от Кавидент ще ни даде правилните насоки как точно да се грижим за фасетите.

Освен това, добре е веднъж или два пъти в годината да посещаваме стоматологичния кабинет, за да се подложим на професионално почистване. По този начин удължаваме живота на фасетите и ги предпазваме от поява на оцветявания и възможност от отлепване.