Фасети в София

Какво са фасетите?

Фасетите са съвременно решение на естетическата стоматология, което се радва на голям интерес сред пациентите, които искат да постигна и поддържат красива усмивка - лесно и безболезнено.

По своята същност те представляват тънки покрития, които се залепват дълготрайно върху външната (видима) част на зъбите. Те се изработват индивидуално, обикновено от порцелан или фотополимер, като са съобразени с конкретното състояние на зъбите и нуждите на всеки пациент.

Основната функция на фасетите e да прикрият различни несъвършенства на зъбите, от оцветяване или отчупване - до неправилно подравняване и голямо междузъбно разстояние. Трябва да отбележим, че ползите от фасетите надхвърлят чистата естетика, тъй като в допълнение те укрепват структурната цялост на вашите зъби, съчетавайки устойчивостта със сиянието.

Обикновено зъбните фасети се поставят върху предните зъби, включително резците и кучешките зъби. Причината е, че именно това е зоната, която е най-видима, когато се усмихваме. Въпреки това, в определени случаи, фасети могат да се поставят и върху други зъби и особено ако те са видими при усмивка или ако се нуждаят от козметично подобрение.

В крайна сметка разположението на зъбните фасети се определя чрез консултация със специалист, който ще оцени усмивката на пациента и ще препоръча най-подходящия план за лечение.

Видове фасети

Съществуват няколко основни вида фасети, които се отличават не само по материала, от който се изработват, но също и по качества като устойчивост на оцветяване, дълготрайност и др.

Един от най-търсените варианти са керамичните фасети. Те се изработват от порцелан, благодарение на което до голяма степен наподобяват визията на истински зъби и осигуряват естествено излъчване на усмивката. Още едно от техните предимства е, че при поставянето им се изисква минимално отстраняване на зъбния емайл, като се запазва повече от естествената структура на зъбите.

Порцеланът е здрав материал, който е изключително устойчив на оцветяване, което позволява пациентите да се радват на изящно бяла усмивка в продължение на години. Традиционно животът на порцелановите фасети при правилна поддръжка може да достигне до 15-20 години.

Този вид фасети обикновено са по-скъпи в сравнение с композитните фасети. Също така, тъй като изискват изпиляване на зъбния емайл, процесът впоследствие е необратим. Не на последно място, по-сериозни повреди е трудно да бъдат поправени и е необходимо фасетата да бъде изцяло подменена.

Друг вид са композитните фасети. Те са направени от полимерен материал, който осигурява естествена визия. Подобно на керамичните фасети и тук е необходимо минимално изпиляване на емайла при поставянето им. Веднъж поставени, композитните фасети могат значително по-лесно да бъдат поправяни при нужда, без да се налага цялостна подмяна.

Голямото им предимство е по-достъпната им цена, но трябва да се има предвид, че и техният живот е по-кратък в ставнение с керамичните фацети - около 5-7 години. Също така те са една идея по-податливи на оцветяване и е възможно след време да се появят петна.

Циркониевите фасети са още една популярна алтернатива. Цирконият предлага висока устойчивост на счупване, което осигурява дълготрайността на този вид фасети. Подобно на керамичните, циркониевите фасети също могат да бъдат изработени, така че да осигурят максимална естетика и натурален вид.

В някои случаи те могат да бъдат малко по-дебели, което изисква допълнително изпиляване на зъбите. Един от основните им недостатъци е по-високата им цена в сравнение с останалите видове.

Предимства на фасетите

Поставянето на фасети предлага на пациентите редица предимства, което е и причината те да се нареждат сред най-предпочитаните методи за трансформиране на усмивката.

На първо място, фасетите осигуряват резултати, които изглеждат максимално естествено, като едновременно с това ви помагат да кажете сбогом на проблеми като обезцветяване, пукнатини, неправилно подравняване, форма или размер на зъбите. С други думи, поставянето на фасети може да е решение, което да се справи с няколко проблема едновременно и да ви помогне да постигнете желаната хармонична усмивка.

В допълнение при поставянето им обикновено е необходимо само леко изпиляване на зъбния емайл, за разлика от друга популярна, но и доста по-инвазивна процедура - а именно поставянето на зъбни коронки.

Не на последно място, те са дълготрайно решение, което ви позволява да се радвате на красива и здрава усмивка в продължение на години. И в този ред на мисли могат да бъдат оправдана инвестиция в здравето и увереността на пациентите.

Етапи при поставяне на фасети

Поставянето на фасетите най-общо преминава през няколко основни етапа, с които е важно пациентите да се запознаят, за да знаят какво точно да очакват.

Процесът започва с първоначална консултация. По време на нея, зъболекарят ще направи преглед на зъбите, за да оцени общото им състояние, както и да прецени дали фасетите са подходящото решение за конкретния случай.

Трябва да се има предвид, че има определени случаи, при които поставянето на фасети не е подходящо. В това число се включват пациенти с активни навици за стискане и триене на зъбите, наличието на проблеми, като кариеси и др, които трябва първо да се излекуват и др.

На този етап специалистът ще разясни и какви резултати е възможно да бъдат постигнати и да се прецени дали те отговарят на целите на пациента, или е необходимо да се пристъпи към друг тип лечение.

След това се преминава към подготовка на зъбите. По време на този етап минимално количество зъбен емайл се отстранява внимателно, за да се направи място за фасетите. Също така се снема детайлен отпечатък на зъбите, на база на който се изготвят индивидуалните фасети на пациента.

След като фасетите биват изработени, идва ред и на тяхното поставяне. Те се залепват върху зъбите, а в края на процедурата пациентът може да види новата си безупречна усмивка.

Последваща грижа

Дълготрайността на вашите фасети зависи значително от вашия режим на последваща грижа. Докато фасетите са устойчиви на петна и бактерии, те изискват ангажимент към оралната хигиена. Редовното четкане, почистване с конец за зъби и прегледи при зъболекар, съчетани с избягване на твърди храни и триене на зъбите, ще гарантират, че вашите фасети ще останат в безупречно състояние, озарявайки усмивката ви за години напред.

Фасети при зъболекар в София

Красивата усмивка и поставянето на фасети е инвестиция, която изисква да се доверите на доказани специалисти. В Кавидент ще откриете висококвалифицирани професионалисти, които ще ви помогнат да откриете подходящото решение.

Ние разбираме, че всеки пациент е уникален. Нашият персонализиран подход гарантира, че вашите зъбни фасети допълват както вашите физически характеристики, така и вашия личен стил. В допълнение ние използваме последна технология и висококачествени материали, за да постигнем резултати, които са не само красиви, но и трайни.

Нашата философия е ориентирана към пациента, за това вашият комфорт и благополучие са в основата на всичко, което правим, осигурявайки ви едно приятно преживяване и удовлетворяващ краен резултат.

Ако и вие сте решили да поемете по пътя на красивата и здрава усмивка, не се колебайте да се свържете с денталните специалисти на Кавидент. Може лесно да запазите вашия час за консултация - като се обадите по телефона, или попълните формата на сайта ни. Доверете ни се, за да създадем за вас желаната усмивка!

Фасети цена

Цената на фасетите зависи от няколко фактора, включително броя на фасетите и материалът, от който са изработени. Керамичните фасети са едни от най-търсените и съотвено най-скъпи фасети. Преди поставянето на фасетите от съществено значение е здравословното състояние на зъбите и дали са необходими допълнителни процедури, като лечение на кариеси или почистване на зъбен камък.