Избелване на зъби София

Какво е избелване на зъби

Избелване на зъби е общото название на различни процедури и манипулации, които се извършват с една цел - постигане на по-бяла и по-красива усмивка. Те могат да бъдат както в домашни условия, така и в кабинета на нашия дентален специалист, като съществува и комбиниран метод.

За да направим информиран избор между различните начини за избелване е важно да сме запознати с техните плюсове, минуси и други подробности като време, което изискват, продължителност на резултатите и не на последно място - рискове, до които могат да доведат.

Лазерно избелване на зъби

Лазерното избелване на зъби е най-актуалният, лесен и ефективен начин да се сдобием с мечтаната холивудска усмивка. Това е професионално избелване, което се извършва в кабинета на нашия специалист от дентална клиника Кавидент. Процедурата е напълно безболезнена и преминава в няколко стъпки, всяка от които е важна за постигане на резултат, който е напълно вероятно да надмине очакванията ни.

Препоръчително е преди да си запазим час за избелване да направим консултация с нашия стоматолог дали има някакви пречки за нас да се подложим на процедурата. Подобни случаи са изключение, но все пак може да ни се наложи да изчакаме, ако в момента извършваме ортодонтско лечение или друг вид лечение в устната кухина.

При установена слабост на емайла или дентина може лазерното избелване да не е правилната процедура за нас. Ако имаме пломби и коронки на предните зъби, те ще придобият по-различен цвят от зъбната повърхност при лазерното избелване и това може също да се окаже пречка, ако сме избрали този метод. А при отсъствие на подобни предпоставки, преминаваме направо към действие.

За да станат зъбите ни идеално бели, първо трябва да станат идеално чисти. Дентална клиника Кавидент разполага с иновативен уред, работещ с Airflow технология на базата на водна и прахова струя. Тя позволява бързо и ефективно почистване на повърхността на зъбите от плака, зъбен камък и всякакви наслагвания, които сами по себе си водят до нежелани оцветявания.

След като повърхността на зъбите е идеално почистена и полирана, се преминава към същинското избелване. Венците се изолират внимателно с меки протектори. Ще ни поставят и специални шини, с които устата ни да остане отворена по време на процедурата. На очите си поставяме защитни очила, които да ни предпазят от UV светлината.

Докато при обикновеното химическо избелване се разчита на ефекта от химичната реакция при нанасянето на няколко вещества, тук се използва единствено гел на основата на водороден пероксид. Той се нанася върху зъбите и се изчакват няколко минути, за да се активира, след което в действие влиза уредът за лазерно избелване.

Той излъчва топлина, която нагрява нанесения избелващ гел. В резултат на това гелът се разгражда до водород и кислородни частици, които проникват в зъбния емайл и отстраняват оцветявания от различно естество. След като всички необходими зъбни повърхности са третирани, се пристъпва към отмиване на избелващия гел.

Процедурата по лазерно избелване е напълно безболезнена, а ефектът от нея е моментален. В зависимост от това колко са бели нашите зъби преди да се подложим на него, ще се нуждаем от различни брой процедури, за да постигнем търсения ефект. Правилният съвет ще получим от нашия дентален специалист.

Не е за подценяване и фактът, че лазерното избелване е щадящ метод и рискът от увреждане на зъбния емайл е минимален, ако се прави на оптималния период от време. Все пак е напълно нормално няколко дни след процедурата зъбите ни да бъдат по-чувствителни от обикновено, особено при консумация на топли, студени и сладки храни и напитки.

Последваща грижа

За да се запази ефектът от професионалното избелване за по-дълго е важно да полагаме правилните грижи за устната хигиена ежедневно.

Редовното почистване с четка, паста и конец е задължително, като може да използваме избелващи продукти, съгласувани с нашия стоматолог. Важно е и редовното професионално почистване на зъбите, с което най-ефективно се премахват плака и зъбен камък.

Не бива да забравяме, че тютюнопушенето и редовната консумация на напитки като кафе и червено вино са един от водещите фактори за поява на нежелани оцветявания по зъбите. Ако следваме тези основни препоръки, ефектът от избелването с лазер може да продължи не няколко месеца, а година и дори повече.

Избелване на зъби в домашни условия

На пазара вече се предлагат десетки продукти, които ни обещават по-бели зъби, без да се налага да посещаваме зъболекарския кабинет. Те действат на базата на различни активни съставки, някои съдържат водороден пероксид, а други активен въглен. Има и такива с изцяло естествени съставки.

Може да изберем между паста за избелване на зъби, която да използваме за устна хигиена сутрин и вечер или гел за избелване на зъби. Също на пазара се предлагат лепенки за избелване или цялостни системи, включващи продукт с активен въглен и шини, които се поставят върху зъбите. Предлагат се и уреди за избелване с UV светлина за домашна употреба.

Кой точно е най-подходящият продукт за нас може да разберем само на принципа проба-грешка. Някои от тях изискват редовна употреба в продължение на дни или седмици, а други, като пастата и водата за уста с избелващо действие, можем да използваме и постоянно за поддържане на ефекта. Препоръчително е методите за избелване да не се комбинират.

В общия случай обаче всички тези методи за домашна употреба са подходящи за хора, които се нуждаят от избелване с един или два тона и изначално са с по-бели зъби и без особени оцветявания по тях. Ако не сме от тях, вероятно няма да видим така желания резултат скоро.

Трябва също да бъдем внимателни, за да не се окаже, че сме нанесли непоправима вреда на зъбния емайл.

Шина за избелване на зъби

Избелването със специална шина е метод, който комбинира удобството на използването в домашни условия с професионалния почерк. И тук не говорим за тези стандартни шини, част от системите за избелване, а за други, които се изработват по мярка в кабинета на нашия стоматолог. За целта се снема отливка, по която те се създават. Така се гарантира перфектното им прилягане, което е предпоставка за много по-бързи и видими резултати.

Препоръчително е да се извърши професионално почистване на зъбите, както и лечение на кариеси и други стоматологични проблеми, преди да пристъпим към процеса на избелване. След това трябва да посетим отново кабинета на своя дентален специалист, за да получим индивидуалните си шини. От тук нататък избелването е в домашни условия.

Това, което се изисква от нас, е да носим шините редовно, като преди това нанасяме специален избелващ гел. Дали ще спим с тях или ще ги използваме само за няколко часа зависи от това колко бели са зъбите ни към настоящия момент, какъв ефект целим, както и от колко време използваме този метод за избелване. Прогресът се следи в стоматологичния кабинет.

Предимството на този метод е, че при редовна употреба ефектът може да се задържи за по-дълго в сравнение с този от една или две процедури по професионално избелване. Но пък изисква от времето ни всеки ден, което някои считат за минус. Освен това активното вещество е с по-слаба концентрация и затова се препоръчва за хора с по-чувствителни зъби.

Предимства на лазерното избелване на зъби

С лазерното избелване в дентална клиника Кавидент постигаме най-добър резултат за най-кратко време. Затова то е перфектният вариант, ако искаме да се сдобием с ослепителна усмивка в максимално кратки срокове или преди важно събитие, което ни предстои.

Ако белите зъби за нас са даденост и просто искаме да разкрием целия им блясък, и една процедура може да ни е достатъчна. А ако ситуацията е точно обратната, то с професионалното избелване си гарантираме резултати, които е трудно, дори невъзможно, да постигнем в домашни условия, независимо от използвания метод.

Когато избелването се извършва от професионалист, рискът от нежелани последствия сериозно намалява. След консултация и съставен план за лечение, ние ще получим точно това, от което имаме нужда, без да увреждаме зъбите си.

Защото тук става дума не само за начина, по който изглеждат, а и за това колко са здрави те. Със системите за домашно избелване пък има риск да прекалим с процедурите и резултатът на вид да ни харесва, но с постигането му да сме си навлекли други неприятности.

Гелът, който се използва при лазерното избелване, е същият като този за домашно ползване по състав, но концентрацията му е по-голяма. Затова и ефектът му е по-бърз и видим. А от нас не се изисква нищо друго, освен да си запазим час в дентална клиника Кавидент и да се оставим в ръцете на опитните специалисти.

Не е необходимо да променяме ежедневната си рутина и да добавяме към нея нови стъпки за избелване, нито пък да се решим на неудобството да спим с шини, за да се събудим с една идея по-бели зъби.

За постигането на желания ефект, както и за неговата по-дълга продължителност, от съществено значение са както продуктите, така и апаратурата, която се използва за лазерно избелване. А в Кавидент можем да сме сигурни, че те са на гарантирано най-високо ниво.

Висококвалифицираният персонал ще се съобрази с нашите изисквания и индивидуални особености и със сигурност след като излезем от кабинета няма да можем да спрем да се усмихваме. Не само защото сме доволни от резултата, а и защото тази ослепителна усмивка си заслужава да се види.

Избелване на зъби цена

Цената на лазерното избелване на зъби зависи от здравословното състояние на зъбите и дали са необходими допълните процедури преди самото лазерно избелване. В клиника Кавидент разполагаме с най-новите уреди за избелване, за да постигнете желания ефект.