Ортодонтско зъбно лечение София

Какво е ортодонтия

Най-просто казано, ортодонтията е дял от естетичната стоматология, който се занимава с правилното подреждане на зъбите и съотношението между зъбните дъги, с диагностицирането и коригирането на проблеми със зъбите и челюстта. Цели подобряване на общата визия на съзъбието и на функциите на дъвкателния апарат.

А ортодонтът трябва да бъде един от първите специалисти, при които да заведем нашите деца. Първото посещение при него в дентален център Кавидент е добре да бъде още преди или да съвпада със започването на училище.

Видове ортодонтски проблеми

Проблемите със захапката започват още в най-ранна възраст, с появата на млечните зъби. Но когато започне смяната на зъбите и растежът на постоянните, консултацията със специалист е наложителна.

Някои ортодонтски проблеми са наследствени, а други придобити, като резултат от различни обстоятелства. Дори незначителни на пръв поглед детски навици, като смучене на пръст или гризане на химикалка, са способни да навредят на правилната подредба на зъбите.

А тези деформации оказват влияние както на естетиката на усмивката, така и на дъвкателните способности и храносмилането. Поддържането на добра устна хигиена също е затруднено, което води със себе си и предразположеност към поява на кариери и развитие на пародонтит.

В областта на ортодонтията влиза и контролирането и промяната на растежа на горната и долна лицева кост. Деформацията може да засяга само едната челюст, а един пример за този тип проблеми е обратната захапка. Но има и по-тежки случаи, при които се стига до затруднено дишане и хранене.

Етапи на ортодонтското лечение

То е подходящо не само за деца, защото никога не е късно да поправим усмивката си. Ако сме изпуснали правилния момент, то винаги можем да си създадем нов, записвайки си час в дентален център Кавидент.

Новите технологии в тази сфера на стоматологията предлагат различни варианти за коригиране, с които дискомфортът е сведен до минимум, а резултатът може да надмине нашите очаквания. Освен той, той се постига за амного по-кратки срокове. Те могат да бъдат и около година, но всичко зависи най-вече от спецификата на случая.

Важно е да имаме предвид, че ортодонсткото лечение винаги изисква време и търпение, за да получим желания ефект. Ще ни се налага често да посещаваме своя зъболекар, както и да поддържаме перфектна устна хигиена.

Първият етап на ортодонтското изследване е извършванетона нехобходимите изследвания, сред които на първо място е рентгеновата снимка. С тях се установяват наличните отклонения от нормите при подреждането на зъбите или при захапката. След това се изготвя план за лечение. Основна част от него е изборът на начин, по който ще се коригира проблемър. Най-често това става с помощта на ортодонстки апарати.

Видове ортодонтски апарати

Вероятно си спомняме от детството си неудобните шини, които сме носили, за да имаме прави зъби. Днес има три основни метода за постигане на правилна подредба на зъбите - снемаеми, фиксирани и функционални апарати.

Ето и какви са разликите между тях, а нашият дентален специалист от център Кавидент ще ни насочи към най-подходящото за нас лечение според конкретното ни състояние.

Снемаеми Ортодонтски Апарати

Снемаемите апарати са няколко различни вида, а основната им характеристика е, че могат лесно да се слагат и махат от пациента, за да се почистват.

В най-общия случай това са прозрачни, пластмасови пластини, комбинирани с тънки, метални кукички. Именно прозрачните алайнери се смятат за новата, по-модерна алтернатива не добре познатите брекети. Те са нещо като тънко калъфче, създадено по отпечатъка на нашите зъби.

Наподобяват предпазителите, които боксьорите използват по време на мачове. За лечение в рамките на няколко месеца ще се нуждаем от не една, а от няколко пластмасови отливки.

Но алайнерите са за лечение на леки до средно тежки ортодонтски случаи, затова изборът зависи не само от личните предпочитания, но и от преценката на нашия специалист от дентален център Кавидент.

Най-голямото им предимство е, че са почти незабележими в устната кухина. Основната им функция е постепенно преместване на зъбите и фиксиране до правилното им място. Използват се и като местопазители, както и за трениране на челюстта при обратна захапка.

Фиксирани Ортодонтски Апарати

Фиксираните апарати са по-използваният вид, защото към тях спадат и брекетите. Те са неснемаеми - поставят се и се махат единствено от ортодонт. Правят се по индивидуален модел, съобразно нуждите на пациента. Видими са, за разлика от снемаемите, но вече успяха да се превърнат от нещо, от което да се срамуваме, в моден аксесоар.

Брекетите сами по себе си са метални, пластмасови или керамични, съставени от пластини и дъга. Пластините, които се поставят в предната част на зъба, оказват натиск върху него, за да заеме правилната позиция. След поставянето им от ортодонт се носят в продължение на поне година, за да се постигне желаният ефект.

Лечението се наблюдава редовно от специалист, а брекетите са предпочитан и ефикасен вариант за лечение дори и на тежки случаи на ортодонтски проблеми в устната кухина, които е преценено, че могат да се коригират без хирургическа намеса.

Много важно, когато носим брекети, е да поддържаме добра устна хигиена. Тази задача се усложнява именно от неснемаемите апарати, но нашият зъболекар ще ни даде съвети как точно да ги почистваме.

Функционални ортодонтски апарати

Функционалните ортодонтски апарати се използват при най-тежките случаи на неправилно подреждане на зъбите и са само първата част от лечението. Тяхната цел е коригиране на зъбно-челюстни деформации, като дълбока или кръстосана захапка, както и големи разстояния или стеснявания между зъбите.

В повечето случаи функционалните ортодонтски апарати са готови и се различават спрямо това дали са за горната или долната челюст, както и дали се използват за млечни или постоянни зъби. Най-препоръчителни са за употреба в периода на растеж и смяна на зъбите.

Ортодонтско-хирургично лечение

В някои по-сериозни случаи, когато ортодонтският проблем е невъзможно да бъде коригиран единствено с ортодонтски апарати, се налага първо да се приложи хирургично лечение.