Лечение на Орални Кисти София

Какво трябва да знаем за оралните кисти

Кистите са образувания, които могат да се появят в различни части от тялото. Често неправилно се бъркат с тумори, но разликата между тях е съществена. Сега ще обърнем внимание на кистите, които се появяват в устната кухина, както и на причините за тях.

Какво са оралните кистите

Кистите са патологични кухини, пълни с кистозна (лимфна) течност, която е гъста и с доста неприятен мирис. Понякога е примесена и с гной. Тази течност е в кистозен сак от епителна тъкан, който увеличава своя обем, ако възпалението не бъде третирано правилно и своевременно.

Кистите се откриват най-лесно и често чрез рентгенови снимки. Понякога наличието им се установява и при лечение на съседен зъб, заради подуването, което съпровожда растежа на образуванията. Тогава отново се назначава рентгенова снимка, за да се потвърди диагнозата.

В зависимост от степента си на развитие, кистите могат да бъдат големи от няколко милиметра до няколко сантиметра. В повечето случаи те са безболезнени образувания, но ако се превърнат в абсцеси, се появяват и болка и често се налага хирургическо премахване. В някои случаи се образуват и фистули – анормален отвор в костта в близост до корена на зъба.

Видове орални кисти

Най-разпространени са радикуларните кисти. Те се характеризират с това, че се появяват около върховете на корените на зъба. Развитието им в първите стадий преминава без симптоми, а причинител най-често са неизлекувани кариеси, които нарушават целостта и на корените (пулпити и грануломи). Понякога и различни травми могат да причинят появата на кисти.

Радикуларни кисти

Радикуларните кисти се появяват и на долната, и на горната челюст, но предимно в предната част. Възможно е при разрастване на обема си да предизвикат разместване на зъбите, както и да повлияят негативно на костта в близост.

Фоликуларни кисти

Фоликуларните кисти са друг вид. Те също са от зъбен произход и са свързани с растежа на зъба. Образуват се около все още непробили венеца зъби, като в повечето случай съпътстват трудния растеж на мъдреците. Тези кисти също могат да засегнат костта и се развиват по-бързо от радикуларните.

Резидуални (остатъчни) кисти

Резидуални (остатъчни) кисти са тези образувания, които се намират в обеззъбените участъци на челюстта. Най-често те остават след премахване на сериозно увреден зъб, около който са възникнали.

Кистите се делят и на инфектирани и неинфектирани, като първите могат да ни създадат сериозни проблеми и се свързват с подуване и болки, а вторите растат незабелязано до известно време, като е много вероятно да се превърнат в инфектирани.

При наличие на симптоми или нужда от консултация, моля свържете се с нас за контролен преглед

Как се лекуват оралните кисти

Кистите се премахват чрез медикаментозно лечение или по хирургичен метод. Кой от двата ще се избере, зависи от степента на развитие на образуванието, както и от неговото място. Нашият зъболекар от дентален център Кавидент може да диагностицира и назначи лечение съобразно конкретния случай.

Кистите най-често се премахват без да е необходимо и зъбът, чието състояние ги е причинил, да е необходимо да претърпи екстракция. В някои случаи обаче тя е наложителна.

Оперативната намеса заради киста е рутинна манипулация, която не бива да ни плаши, особено ако сме в ръцете на правилния специалист. Най-често се прилага остеотомия - премахване на кистата след запълване на зъбния канал.

Кистите имат неприятното свойство да се появяват отново и отново, което води до необходимост от повторното им премахване. Затова, ако сме предразположени, трябва да си обърнем по-сериозно внимание и да направим необходимите изследвания, защото това състояние може да е свързано с други здравословни проблеми.