Лечение на гранулом София

Какво е гранулом

Грануломът е образувание, което възниква вследствие на хронично възпаление или инфекция в устната кухина. Това образувание се появява най-често около върховете на корените, след като инфекцията е преминала през каналите на зъба. Съставено е от специфични клетки, наречени макрофаги.

Грануломното образувание е патологично видоизменено, в нея има интензивен растеж на гранулираща тъкан и огнището на инфекцията се разраства все повече. Това е защитна реакция на организма с цел опит да се спре разпространението на инфекцията към костта. Вместо това обаче, се стига до нейното стопяване. Понякога грануломът може да засегне и венеца, но тези случаи са по-скоро изключение.

Симптоми на гранулома

В повечето случаи откриването на грануломите е случайно, ако не се е стигнало до болезнени състояния. Грануломите се виждат най-лесно на рентгенова снимка, която показва колко се е развило образуванието и колко разпространена е инфекцията.

Развитието на грануломното сакче протича без симптоми, понякога може да се появи подуване на венците и оток на бузата. Когато обаче настъпи обостряне на хроничното възпаление (екзацербация), се появява неочаквана и силна болка, която е постоянна и пулсираща. Тогава е необходимо незабавно да се обърнем към нашия зъболекар в дентален център Кавидент, за да се започне лечение.

Болката не се повлиява от медикаменти и прави извършването на нормални дейности като хранене много болезнени. Понякога е съпроводена с главоболие, подуване на лимфните възли, повишена температура и общо неразположение. Възможно е и да се образува гной между зъба и венеца. Тогава говорим за гноен гранулом, който е много по-сериозно и трудно за лекуване състояние.

Причини за появата на гранулом

Грануломът е в резултат на инфекция, която е достигнала до зъбния канал. Това може да се случи при недобре лекуван или нелекуван кариес, замърсен зъболекарски инструменти или недобро почистване на зъбните канали при умъртяване на зъб например.

В повечето случаи грануломи се развиват именно на умъртвени зъби и такива с поставени коронки, които са с нулева чувствителност. Това допълнително минимизира възможността да разберем за протичането на възпалителния процес при корена.

Образуването на грануломно сакче може да е в следствие и на усложнение от пулпит, когато инфекциозния процес се разпространява от възпаления нерв по корена. Възможно е да се причини и от периодонтит - възпаление на тъканите около зъба, възникващо заради наличието на болестотворни микоорганизми.

Счупването на зъб и недобрата орална хигиена също могат да доведат до създаването на инфекциозно огнище, но в по-редки случаи.

Как се лекува гранулом

Ако се открие навреме, грануломът е напълно лечим и не води до сериозни последствия. Ако обаче възпалението е по-голямо, а не локално, тогава са възможни дори животозастрашаващи състояния. Инфектираните клетки от възпалителното огнище по кръвта стигат до различни органи в тялото и предизвикват сериозни усложнения, като менингит.

Важно е обаче не само да се открие грануломът навреме, но и неговият причинител, за да се лекува и първоизточникът на възпалението. Понякога за целта са необходими и допълнителни изследвания, като нашият зъболекар от Кавидент ще прецени кое е правилният начин на диагностициране и лечение за нас.

Ако грануломът е в следствие на инфекция, първо се пристъпва към лечение с антибиотични препарати, които да потиснат възпалението. Тази терапия подобрява състоянието на пациента и намалява болката, но невинаги е достатъчна за отстраняване на образуванието.

Понякога се прилага и хемисекция - когато само един от корените на зъба е засегнат от гранулома, той се изрязва, за да се запази целостта на другите. Ако има натрупване на гной, се прави отвор в основата на зъба, през който тя да се дренира.

Ако причината за инфекцията е недобро почистване на каналите например, се преминава към ендодентско лечение - корените се отварят наново, почистват се и се запълват. В подобен случай грануломът би трябвало да изчезне от само себе си, след като е премахнат неговия причинител.

Грануломите, които не са се повлияли от антибиотично лечение, се премахват по хирургичен път. Огнищата на инфекцията в повечето случаи са лесни за локализиране и отстраняването им не води до усложнения.

В повечето случаи се премахва само самото сакче чрез разрез на венеца, а понякога се налага да се отстрани и малка част от корена. При по-задълбочени случаи може да се стигне и до изваждането на целия зъб, за да се предотвратят по-сериозни последствия.