Лечение на Пулпит софия

Пулпитът – какво трябва да знаем за него

Поддържането на добра устна хигиена е в основата на грижата за здравето на зъбите ни. Но редовните посещения при нашия зъболекар в дентален център Кавидент, дори само с профилактична цел, са не по-малко важни.

Понякога дори незначителни проблеми, които могат да се отстранят с едно идване в кабинета, могат да доведат до усложнения, изискващи продължително лечение. Такъв е случая с пулпитите.

Същност на пулпита и какво го причинява

Пулпитът е възпаление на зъбната пулпа. Най-честата причина за тях са кариесите, които не се са лекувани навреме. То в редки случаи може да бъде предизвикано и от хроничен пародонтит или от различни травми. Но най-често възниква в следствие на кариес, който е достигнал прекалено дълбоко в зъба.

Когато бактериите навлязат навътре, те дразнят пулпата (централната част на зъба, изпълнена със съединителна тъкан, нервни окончания и кръвоносни съдове) и предизвикват възпалителен процес.

Симптоми на пулпита

Пулпитът почти винаги е съпътстван със силна, пулсираща болка. Тя трудно се повлиява от обезболяващи средства, но пък е се поражда лесно от дразнители като топло, студено или сладко.

Силна Болка

Болката става още по-нетърпима през нощта, защото когато сме в легнало положение, повече кръв нахлува в главата ни. Единственият начин това нетърпимо усещане да изчезне е да се пристъпи към лечение.

Понякога, когато възпалението е в по-напреднал стадий, пулпитът може да се характеризира и с образуването на гной. Тогава той се квалифицира като остър и е вероятно да е съпроводен и с подуване. Възпалението на кореновите канали може да доведе не само до гноен абсцес, но и до кисти и увреждане на тъканите в близост до болния зъб.

Хроничен Пулпит

Нелекуваният дълго време пулпит се превръща в хроничен (необратим). При него симптоматиката е по-различна, защото болката е по-тъпа и се предизвиква най-вече от всмукване (на въздух или цигарен дим). Моментното неприятно усещане отшумява, за разлика от лошия дух в устата. Причинителят също така продължава да уврежда зъба.

Пулпит може да се появи не само на постоянните зъби на възрастните, но и на млечните, детски зъби. При малките пациенти времето за развитие на възпаление на пулпата е много по-кратко. То често е съпроводено с различни неразположения като висока температура и главоболие.

При децата се наблюдават предимно остри и хронични форми на пулпит, именно защото той се развива много бързо. Неправилно е да се смята, че млечните зъби няма нужда да бъдат лекувани, а по-добре директно да се пристъпи към тяхното изваждане. Много по-правилен подход са честите посещения в кабинета на денталния ни специалист от Кавидент, които могат да предотвратят появата на пулпити и други подобни усложнения, от които децата не са застраховани.

Как се лекува пулпит

Ако бъде диагностициран в много ранен стадий, пулпитът е напълно лечим и дори може да не останат сериозни поражения върху зъба. Но в повечето случаи се налага кореново (ендодентско) лечение.

В дентален център Кавидент ще намерим квалифицирани специалисти в областта, които използват най-модерните технологии за бъзро, успешно и възможно най-безболезнено лечение.

Когато възпалението е пулпата е развито, се пристъпва към умъртвяване на зъба, вадене на нервите, запълване на каналите в корените и пломбиране. В някои случаи се налага и поставяне на коронка, за да се запази здравината и целостта на зъба.

Как да избегнем пулпит

На първо място е перфектната устна хигиена, която трябва да поддържаме ежедневно. Почистването с четка, паста и конец за зъби ни предпазва от появата на кариеси.

Също така е много важно да посещаваме редовно своя специалист от дентален център Кавидент. Когато кариесите са хванати навреме, с тяхното лечение се предотвратява възможността да се превърнат в пулпити.