Лечение на пародонтит София

Какво представлява пародонтитът

Пародонтитът е деструктивно заболяване на венците, което засяга и опорно-поддържащия апарат на зъба. Разговорно се нарича още пародонтоза. То засяга около 30% от хората около и над 30-годишна възраст.

Какви са причините за появата на пародонтит

Най-честата причина за него е хронична бактериална инфекция, която предизвиква възпаление на меките тъкани. В устната кухина на всеки има стотици видове бактерии, повечето от които полезни. Но когато са налице подходящи условия за развитието на бактериите, причинителите на пародонтита, те увеличават своя брой многократно.

Тези подходящи условия се изразяват в недобро почистване и натрупване на зъбната плака по повърхността на зъбите. Тя постепенно се превръща в зъбен камък, който често се отлага на границата между зъба и венеца. И това се превръща в предпоставка за възникване на възпаление на венците, което е първият симптом на пародонтита.

Тютюнопушенето е един от рисковите фактори, който повишава сериозно риска от развитието на пародонтит, ако е в комбинация с недобра устна хигиена. Заболяванията на венците се свързват и с възможността за фамилна обремененост.

Симптоми на пародонтит

Пародонтитът е лесен за разпознаване. Първите симптоми са зачервяване на венците и лош дъх. Появява се и кървене по време на миенето, което е най-ясният признак, че се нуждаем от своевременни мерки. Променя се и текстурата на венците - появяват се малки, но видими вдлъбнатини, а кожата изглежда изпъната и лъскава.

Пародонтитът се свързва и със силна болка, предизвикана от възпалението на венците. Понякога тя може да бъде объркана с болка от зъб, но в по-напреднал стадий на заболяването е дори по-силна и продължителна, като трудно се влияе от медикаменти. Ранното диагностициране е най-лесният начин да избегнем появата на усложнения.

Какви усложнения могат да възникнат при пародонтит

В първата фаза на заболяването, засегнати са само венците. Когато обаче и костта е с нарушена цялост, е необходимо своевременно и адекватно решение, каквото дентален център Кавидент може да ни предложи, защото загубата на зъби е само на една крачка разстояние.

Когато е налице отдръпване на венеца и оголване на костта, зъбът започва да се клати и това е предпоставка за неговата загуба. Уврежданията на костта са необратими и могат да се поправят само с процедурата изглеждане на кост, кяото също се предлага в Кавидент.

Други симптоми са чувствителност на венците и тяхното отдръпване от зъба. Когато пародонтитът е в напреднала фаза се образуват и т.нар. джобове под венците. Те изискват намеса от нашия зъболекар, за да бъдат премахнати.

Етапи на лечението

В стоматологията има специален дял, наречен пародонтология, който изучава заболяванията на зъбоподържащия апарат. Специалистите в областта, каквито можем да намерим в дентален център Кавидент, имат широк кръг от познания не само за зъбите и венците, защото пародонтитът засяга цялата лицево-челюстна област.

Фази на лечението на пародонтит

Важно е да се установи микробиологичният статус, който може по категоричен начин да потвърди остра форма на пародонтит. Пробата се взима от джобовете и се изследва в лаборатория. Ако нашият зъболекар от Кавидент прецени, може да се направи и микробиологично изследване.

Ако острият пародонтит се потвърди като диагноза, се пристъпва към няколко конкретни стъпки. Бактериалните отлагания се почистват от повърхността на корените и се почистват джобовете. Ако е необходимо, се отстранява болна тъкан от джобовете.

Дезинфекция, стерилизиране и биостимулиране с лазер са следващите стъпки, които гарантират подобрение на състоянието почти на момента. При най-тежките случаи на пародонтит, когато костта е сериозно увредена, хирургическата намеса е неизбежна.

Ефект от лечението на пародонтит

Битуващото мнение е, че пародонтитът е нелечимо заболяване. Когато обаче предпоставките за развитието му се елиминират от нашия дентален специалист в Кавидент, се забелязва незабавно отшумяване на симптомите. Понякога постигането на този ефект не става моментално, а са необходими няколко месеца.

Колкото по-рано посетим зъболекарския кабинет и колкото по-скоро се пристъпи към лечение, толкова по-малко време ще е необходими за цялостно излекуване. То оабче не е гаранция, че пародонтитът няма да се появи пак, ако не полагаме достатъчно грижи за оралната си хигиена. Затова тя, както и профилактиката, са най-добрите ни съюзници в борбата със заболяванията на венците.

Превенция срещу заболяване от пародонтит

Превенцията на пародонтита е много по-лесна от неговото лечение, защото всичко се свежда до добрата орална хигиена. Затова е наистина важно не само да почистваме внимателно и редовно зъбите си у дома, но и да посещаваме нашия зъболекар в Кавидент, който да премахва професионално натрупаната плака и зъбен камък.

Това трябва да се случва поне веднъж годишно, за да има необходимия ефект. Подходяща за пациентите с пародонтит е Airflow технологията, която се използва в Кавидент. Тя позволява прецизното почистване на отлагания по зъбите и полирането им с помощта на специален прахо- и водоструен апарат от най-ново поколение.

Стоматологът може да ни даде и най-правилните съвети за това какви по-специални грижи да полагаме, за да предотвратим повторната поява на пароднтит. Това може да включва изпозлването на специализирани продукти за устна хигиена и/или въвеждане на почистване с конец и интрадентална четка например.