Изграждане на кост софия

Възможност за изграждане на кост

Стоматологията е необятна област, а възможностите за лечениe непрекъснато се увеличават, благодарение на новите открития и технологии. С напредването на науката става възможно дори най-сложните случаи да бъдат резрешени и да се постигне желаният и от стоматолога, и от пациента резултат.

Когато проблеми в устната кухина са наистина сериозни, се нуждаят от адекватните мерки. Ако сме загубили един или няколко зъба независимо по каквато и да е причина (като ненавременно лечение или пародонтоза), не бива просто да се примиряваме с липсата им, а да предприемем необходимото навреме, защото след това със сигурност ще съжаляваме за грешката си.

Кога е необходимо изграждане на кост

Прилага се при различни случаи на увреждане на костта, както и по време на процеса, предхождащ поставянето на импланти. Тази дейност е част от денталната хирургия и се практикува все по-често именно заради все по-голямата популярност на зъбните импланти.

След изваждането на един зъб, започва естествен процес по разграждане на костта. Тя се "стопява" и така след време става невъзможно да се предприемат действия по възстановяването на зъба. Невъзможно, освен ако не прибегнем до зъбни импланти.

Когато обаче няма здрава основа, на която те са се закрепят, е необходимо поставянето им да се предшества от процедура по изграждането на кост. Костната тъкан има способността сама да се регенерира и да възстанови предишните си форма и размери.

Ако искаме да си спестим всичко това, е необходимо възможно най-скоро след екстракция на зъб/зъби да се консултираме с нашия зъболекар от дентален център Кавидент и пристъпим към поставяне на импланти. Ако вече сме изпуснали този момент, то единствената ни възможност остава изграждането на кост.

Същност на процедурата по изграждане на кост

Изграждането на кост може да ни звучи прекалено плашещо и сложно, но всъщност не е. Това става с помощта на костен графт (костна присадка). Има няколко различни вида, а кой точно ще се използва в нашия случай, ще прецени нашият зъболекар от дентален център Кавидент да прецени в зависимост от индивидуалните ни особености.

Процедурата е хирургическа, извършва се под упойка. Постигането на желания ефект зависи и от редица други фактори като достатъчното количество калций в организма на пациента, което способства възстановяването на костта.

Видове процедури за изграждане на кост

Автографтите са присадки, при които се използва наш костен материал от друга част на тялото и се имплантира на мястото на липсващия зъб, за да се стимулира растежа на костта. При алографта донор е друг човек, а процедурата е същата. Шансът за отвхръляне при първия вид присадка е нулев, а при втория - минимален.

Костта може не само да се стимулира, за да се регенерира, но и част от нея да бъде заменена с костозаместители. Те могат да бъдат както под формата на гранули (за по-малки повърхности), така и малки блокчета, които са с различен размер и се оформят според мястото, на което трябва да се поставят.

След имплантирането им, костта започва да расте наново до добиването на небходимия размер, за да придържа успешно импланта.

Когато липсващият зъб е в предната част на горната челюст, може да се наложи друг тип процедура, наречена синус лифт. Това е предварително костно присаждане с повдигане на синусите. Преди да се пристъпи към него, имплантологът прави компютърна томография, за да се прецени каква точно присадка е необходимо да се постави.

След внимателна преценка на необходимите действия се пристъпва към операцията, при която подът на синуса се подвига и мястото се запълва с подходящ костен материал. Това става по два начина - странично на челюстта или откъм зъбите.

Коя точно технология ще се използва в нашия случай е избор в резултат на консултации с нашия дентален специалист в Кавидент. Тук ще открием не само високо квалифициран персонал, но и техника от най-ново поколение, която улеснява всяко лечение, спестява болка и време.

Последваща грижа след изграждане на кост

След костозаместването може да се появи подуване и лек дискомфорт. Вероятно ще трябва да приемаме антибиотици за известно време, за да се подпомогне възстановителния процес. Също така, трябва да се избягва прекомерния натиск върху венеца, докато костта не се регенерира.

Важно е да се поддържа добра устна хигиена и да се извършват чести профилактични прегледи, за да се следи напредъкът. Няколко месеца след поставянето на костозаместител, той се измества напълно от новоизрасналата кост. А когато вече е възможно, се пристъпва и към поставянето на имплантите.