English Bulgarian Italian German French +359 887 92 57 37

Пародонтология

Този раздел от денталната медицина изучава начините за предпазване и лечение на заболяванията на пародонта (прикрепящия апарат на зъба, опорния апарат на зъба). Най-честото и тежко заболяване е пародонтитът, наричано още и пародонтоза. Ако не се лекува то причинява загуба на зъби.

Какво причинява и как се развива пародонтитът (пародонтозата)?

Прикрепящият апарат на зъба се състои от алвеоларна кост (в нея са разположени корените на зъба), периодонциум (мека тъкан, която свързва цимента с алвеоларната кост), цимент на зъба (той покрива корените на зъба) и зъбен венец.

Когато сме здрави нашите зъби са здраво и сигурно закотвени в челюстта.

От бактериите в зъбната плака венецът може да се възпали – в този случай става въпрос за гингивит. Ако не се предприеме лечение, това възпаление се предава на костта, която заобикаля зъба. Тази кост се „стопява” и се развива пародонтит (пародонтоза), като между зъба и венеца са образува джоб. Пациентът не може да отстрани сам плаката и бактериите от този джоб. Ако не се лекува, това заболяване може да предизвика загуба на здрави зъби. Освен това научно е доказано, че пародонтитът (пародонтозата) увеличават риска от инсулт, инфаркт, и – важно за бъдещите майки – преждевременно раждане.

Всичко това може да се избегне, затова:
Редовно ни посещавайте за контролни прегледи и почистване на зъбен камък, защото и най-доброто лечение не може да се сравни със добрата профилактика.Ако все пак сте развили пародонтит, ние може да направим много за Вас. При едно широкообхватно лечение и добра орална хигиена, пародонтозата може да бъде овладяна и дори излекувана. Съвременните методи са изключително щадящи и минимални инвазивни, при лечението ние използваме воден лазер – оплакванията отшумяват само след няколко посечения. В днешни дни изключително рядко се налага хирургическа намеса.

Пародонтологията в нашата практика:

На следващите редове ще Ви запознаем с методите на лечение на пародонтит в нашата практика:

Профилактични прегледи 

При редовните контролни прегледи в нашата практика ние следим не само за здравето на Вашите зъби, но също така и на венците. За да се предотврати пародонтозата, ние Ви препоръчваме редовно професионалното почистване на зъбен камък, при което също така Ви показваме на кои места трябва да обърнете повече внимание при ежедневното почистване на зъбите Ви.

Ако установите, че:

  • Венците Ви са подути, кървят или са зачервени
  • Страдате от лош дъх
  • Чувствате зъбите си разклатени

Моля запазете си час при нас, за да можем да установим причината Вашите оплаквания.

Лечение при остър пародонтит 

Ако установим, че страдате от остър пародонтит, ние предприемаме следните мерки: Почистваме джобовете и повърхността на корените от бактериални отлагания. При необходимост, отстраняваме болната тъкан от джобовете. След това изплакваме джобовете със дезинфекциращ разтвор и стерилизираме и биостимулираме тъканта с лазер. По принцип тези действия са достатъчни и облекчение настъпва почти веднага, в много редки и тежки случаи се налага хирургическа намеса.

Микробиологичен статус 

При съмнения за агресивна форма на пародонтит ние предприемаме микробиологични изследвания. За целта със хартиен връх се взима проба от бактериите в джобовете. Това става много бързо и безболезнено. В последствие в лабораторията се установява, кои бактерии преобладават (така наречените водещи или маркиращи бактерии). При съмнения за агресивна форма на пародонтит ние предприемаме микробиологични изследвания. За целта със хартиен връх се взима проба от бактериите в джобовете. Това става много бързо и безболезнено. В последствие в лабораторията се установява, кои бактерии преобладават (така наречените водещи или маркиращи бактерии).

Защо KaviDent?

Вие стоите в центъра на нашето внимание! Искаме да се чувствате удобно при нас и след всяко посещение да напускате доволни нашата клиника. Защото за нас Вие сте не само пациент, но и наш партньор:

  • Ние държим изключително много на професионалната консултация. Вие трябва – подробно информиран – да решите заедно с нас коя терапия е най-добрата точно за Вас.
  • Естествено ние съблюдаване всички Ваши желания и нужди.
  • В допълнение към нашите услуги ние Ви предлагаме и обслужване на високо ниво – от дребни неща като минерална вода и кафе до възможности за финансиране при висококачествена подмяна на зъби.
За добра работа е необходимо модерно техническо оборудване, затова нашата практика разполага с пълно и обстойно оборудване:от интраорални камери и дигитален рентген до воден лазер от последно поколение. Всички тези нововъведения спомагат за едно безболезнено, висококачествено и значително по-бързо лечение. 
Ако вече сте ни посещавали, Вие знаете-ние сме добър екип и с нас се работи с удоволствие. Имате още въпроси и предложения? Просто се обърнете към нас!

Отзиви

kavident-online