English Bulgarian Italian German French +359 887 92 57 37

Подценяване на проблемите със зъбите и венците?

Ако често подценяваме проблемите със зъбите и венците, значи наистина имаме проблем. И той се състои преди всичко в недооценяване на важността на здравата усмивка за здравото тяло.

Когато ни заболи зъб, подуем се и положението стане нетърпимо, единственият изход е посещение в кабинета на специалист. Но тогава вече може да сме си навредили прекалено много.

Както профилактичните медицински прегледи са задължителни веднъж годишно, така не бива да пропускаме и посещението при зъболекаря си в дентален център “Кавидент”, дори да нямаме видими оплаквания.

Устата ни условно казано е един от прозорците към света. С нея се храним, пием вода, дишаме, опитваме всевъзможни неща. Това я прави много податлива на множество влияния. И ако те са отрицателни и не бъдат стопирани в устната кухината, се разпространяват в целия организъм. Ето няколко конкретни примера.

Инфекциите, причинени най-вече от бактерии, могат да се разпространят в цялото тяло. Ако достигнат до кръвоносната система, си проправят път и до сърцето. Така стават предпоставка за кардиологични проблеми или развитие на бактериален ендокардит.

Гнойните абсцеси пък могат да окажат негативно влияние директно върху мозъка.

Диабетът и оралната хигиена са много тясно свързани. Ако страдаме от това заболяване, шансът да имаме непоправими щети по зъбите е много голям. Те се превръщат в слабо място.

Но знаем ли, че инфекциите в устната кухина, които не се лекуват навреме, могат да доведат до развитие на диабет или остеопороза?

Те могат да се превърнат и в причина за усложнения и преждевременно раждане. Затова е добре при планиране на бременност да се обърне сериозни внимание на здравето на зъбите.
Според различни изследвания хората, които преди 35-годишна възраст имат един или повече липсващи зъби, са с по-голям шанс за развитие на Алцхаймер.

Да не говорим за всички други уж малки неприятности, които ще ни сполетят, ако не се грижим за здравето на зъбите и венците. Лош дъх, неестетична усмивка, загуба на зъби, главоболие, болки в ушите и синусите, подуване.

Всичко това може да се предотврати с редовни посещения при специалистите от дентален център “Кавидент”, правилна устна хигиена и напомнянето, че всичко в тялото ни е свързано. Затова всяка част от него изисква необходимото внимание, за да работи правилно цялостният механизъм.

В същото време, някои симптоми, които нашият зъболекар може да забележи, е възможно да бъдат признак на вътрешни заболявания.

Кървящите и зачервени венци могат да ни бъдат червена лампа да си направим кръвен тест за диабет. Именно заради връзката му с парадонтита често се стига до загуба на зъби.
Да имаме лош дъх невинаги значи, че не поддържаме правилна орална хигиена.

Дори да мием зъбите си достатъчно често, може отново да страдаме от този проблем. И тогава причината най-вероятно е стомашно заболяване, например рефлукс. Тогава от зъболекарския кабинет трябва да отидем направо при гастроентеролога.

Нараняването на емайла чрез скърцане и стискане на зъби е ясен признак, че сме под силен стрес. И трябва да вземем необходимите мерки преди да сме навредили непоправимо на зъбите си.

Редица проблеми в устната кухина са свързани и с хранителни разтройства. Когато не се храним пълноценно и не приемаме достатъчно полезни вещества, това се отразява и на зъбите, и на венците ни.

Специалистите от “Кавидент” могат да направят пряка или косвена връзка между две състояния. И в такива случаи не бива да лекуваме само причината, но и последствието.

Author Info

kavident

No Comments

Post a Comment