English Bulgarian Italian German French +359 887 92 57 37
Лош дъх

Лош дъх – как да го премахнем ?

Лош дъх

Лош дъх или халитоза, може да бъде причинен от много фактори, като например специфична храна, гниещи зъби, заболяване на венците, сухота в устата, пушене на цигари, болест на синусите или дихателните пътища, някои общи заболявания, недостатъчна хигиена на устната кухина или използването на някои медикаменти.

Вашият стоматолог може да Ви помогне в откриването на причините за това явление и ако са свързани с устата, да определи подходяща терапия, която да помогне за премахването на лошия дъх.

Хигиенски причини за лош дъх

Храна за лош дъх

Храна за лош дъх

Всичко, което ядем, определя какъв ни е дъхът. Някои храни, като лука или чесъна например, допринасят да имаме лош дъх. При абсорбирането на храната в кръвта, тя достига до белите дробове, откъдето се издишва през устата и носа. Миенето на зъбите или използването на вода за уста може да маскира лошия дъх, но само временно! Той изчезва единствено, когато приетата храна изцяло се изгуби в кръвта.

Ако не се поддържа добра хигиена в устната кухина, частици от храната остават върху зъбите, венците и езика и произвеждат големи количества бактерии, които при гниенето си предизвикват неприятен мирис.

Различни заболявания, като причина за лош дъх

Редовните стоматологични прегледи са превенция. Открити на време, тези заболявания могат да спрат по-нататъшно прогресиране на заболяването и по този начин да се премахне лошия дъх.Един от най-тревожните признаци при заболяване на венците е постоянен лош дъх или неприятен вкус в устата. Те са причинени главно от зъбна плака (лепкаво, безцветно вещество, пълно с бактерии), която непрекъснато се образува по зъбите. Бактериите произвеждат токсини, които дразнят и повреждат венците. При напреднал стадий, може да се стигне до увреждане на венците, което да се разпространи към костите и да започнете да губите зъбите си.

Лош дъх

Лош дъх

Лош дъх може да се причини и поради сухота в устата – ксеростомия, която възниква в резултат на недостатъчна слюнка. Слюнката е необходима, за да „измие“ устата и да премахне всички вещества, които могат да причинят лош дъх. Сухотата в устата може да се дължи на използването на различни лекарства, заболявания на слюнчените жлези или непрекъснато дишане през уста, а не през нос.

Ако имате този проблем, Вашият зъболекар може да Ви насочи към употребата на изкуствена слюнка или да Ви препоръча бонбони без захар, които ще увеличат отделянето на слюнка.

Лош дъх може да се дължи и на много общи заболявания като: инфекции на дихателните пътища (носа, трахеята, белите дробове), хроничен синузит, хроничен бронхит, диабет, стомашни заболявания, чернодробно или бъбречно заболяване. Ако Вашият стоматолог прецени, че устата Ви е здрава и все пак продължавате да имате лош дъх, то тогава е добре да се консултирате с личния си лекар, за да се намери окончателно причината за лош дъх.

Как да предотвратим появата на лош дъх?

Елиминирането на оралните заболявания и поддържането на добро здраве е съществен фактор. Редовните посещения при зъболекаря за проверка и почистване на зъбен камък, също са необходими. Избягвайте храни, които причиняват лош дъх. Мийте зъбите си след всяко хранене, най-малко два пъти на ден – сутрин и вечер. Не забравяйте да миете и езика – върху него се запазват много от остатъците от храната, която е един от факторите за лош дъх. Вечер, след като си измиете зъбите, не забравяйте да използвате конец. Ако носите протези, ги измийте старателно след всяко хранене. Можете също така да използвате вода за уста, но само като допълнение към редовната хигиена.

Ако имате лош дъх, ние можем да Ви помогнем да се орървете от него. Заповядайте в Дентален център Кавидент. Очакваме Ви!

Author Info

kavident

No Comments

Post a Comment