English Bulgarian Italian German French +359 887 92 57 37

Какво трябва да знаем за зъбните мостове

Ако имаме липса на няколко зъба в устата си, има два варианта да я запълним – чрез импланти или чрез мост. Е, има и трети – подвижни протези, но надали някой иска да си ги слага в чашка вечер. А кой е по-подходящият вариант за нас от другите два ще прецени зъболекарят ни от дентален център „Кавеидент“ в зависимост от спецификата на случая.

Нека да разгледаме вариант, при който се спираме на зъбен мост. Това най-често се случва от финансови съображения – по-евтин е от поставянето на зъбни импланти.

Мостовете са неподвижни дентални конструкции, които заместват няколко липсващи зъба. Закрепват се чрез коронки върху съществуващи зъби (или импланти) до мястото на
липсващите. Именно и затова се наричат мостове – правят връзка между съществуващи зъби, замествайки липсващи.

Ако пък трябва да се изгради мост на място, където няма естествени опори за него, може да се прибегне или до импланти, или до стъклени опори. Те се изработват от стъклен материал, който преминава специална обработка и се поставят на мястото на липсващия зъб с единствената цел върху тях да се закрепи мост. За разлика от тях, имплантите позволяват поставяне на изкуствен зъб.

Зъбите, които изграждат моста, се наричат по медицински понтика. Те могат да се изработят от различни материали (сплави, порцелан и други), като най-често се използва металокерамика заради съотношението цена-качество, но пък чистата керамика има най-добрия естетически ефект. Нашият зъболекар ще ни запознае с различните варианти, а изборът е индивидуален.

Както при имплантите, поставянето на мостове също изисква да имаме перфектна устна хигиена. Зъбите, на които ще се държи моста, първо се лекуват, ако е необходимо, а след това се изпилват, правят се коронки, а след това и самият мост. Това се случва след вземане на проба и в специална лаборатория. А през какви точни стъпки трябва да преминем се определя от нашия зъболекар в „Кавидент“.

Какви усложнения могат да възникнат?

Мостовете са чуждо тяло в устната кухина и е необходим период на адаптация, след който ще можем да се храним, говорим и усмихваме нормално. Той е индивидуален, но не и прекалено дълъг.

Възможно е мостът да не е точно по мярка, което налага да бъде преработван, а през това време зъболекарят ни може да постави временен мост. В подобни случаи е възможно венците да се възпалят.

В повечето случаи изграждането на мостове се налага при по-възрастни пациенти с прогресивна загуба на зъби. Затова е възможно зъбите-опори, на които се държи моста, да започнат да се клатят и да не могат да изпълняват своята функция. В подобни случаи тези зъби се вадят и се добавят изкуствени към моста, за да се избегне дискомфортът.

Author Info

kavident

No Comments

Post a Comment