English Bulgarian Italian German French +359 887 92 57 37

Изграждане на кост – кога се налага и какво представлява

Стоматологията е необятна област, а възможностите за лечения непрекъснато се увеличават. С напредването на науката става възможно дори най-сложните случаи да бъдат решение с желания и от стоматолога, и от пациента резултат.

Когато проблеми в устната кухина са наистина сериозни, се нуждаят от адекватните мерки. Ако сме загубили еидн или няколко зъба независимо по каква причина (като ненавременно лечение или пародонтоза), не бива просто да се примиряваме с липсата им, защото след това може да съжаляваме за грешката си.

След изваждането на един зъб започват процес по разграждане на костта. Тя се “стопява” и така след време става невъзможно да се предприемат действия по възстановяването на зъба. Невъзможно, освен ако не прибегнем до зъбни импланти.

Когато обаче няма здрава основа, на която те са се закрепят, е необходимо поставянето им да се предшества от процедура по изграждането на кост. Тази дейност е част от денталната хирургия и се практикува все по-често именно заради все по-голямата популярност на зъбните импланти.

Може да ни звучи прекалено плашещо и сложно, но всъщност не е. А можем и да си спестим всичко това, ако възможно най-скоро след екстракция на зъб/зъби се консултираме с нашия зъболекар от дентален център Кавидент и пристъпим към поставяне на импланти. Ако вече сме изпуснали този момент, то ето малко повече информация за изграждането на кост.

Когато костта е недостатъчна, за да може да задържи импланта и изкуствения зъб (или мост), е необходимо нейната структура да се възстанови. Костната тъкан има способността сама да се регенерира и да възстанови предишните си форма и размери.

Това става с помощта на костен графт (костна присадка). Има няколко различни вида, а кой точно ще се използва в напия случай, следва съболекарят ни от Кавидент да прецени в зависимост от индивидуалните особености.

Автографтите са присадки, при които се използва наш костен материал от друга част на тялото и се имплантира на мястото на липсващия зъб, за да се стимулира растежа на костта. При алографта донор е друг човек, а процедурата е същата.

Костта може не само да се стимулира, за да се регенерира, но и част от нея да бъде заменена с керамична структура или хидроксиапатит – алопластични присадки. Ксенографтът е костозаместител от животински произход, около които костта започва да расте наново до добиването на небходимия размер, за да придържа импланта.

Когато липсващият зъб е в предната част ан горната челюст, може да се наложи друг тип процедура, наречена синус лифт. Преди да се пристъпи към нея имплантологът прави компютърна томография.

След внимателна преценка на необходимите действия се пристъпва към операцията, при която подът на синуса се подвига и мястото се запълва с подходящ костен материал. Това става по два начина – странично на челюстта и откъм зъбите.

Коя технология ще се използва е избор в резултат на консултации с нашия дентален специалист в Кавидент. Процедурата е хирургическа, а постигането на желания ефект зависи и от редица други фактори като достатъчното количество калций в организма на пациента, който способства възстановяването на костта.

След костозаместването се извършват профилактични прегледи, за да се следи напредъкът. А когато вече е възможно, се пристъпва и към поставянето на имплантите.

Author Info

kavident

No Comments

Post a Comment