English Bulgarian Italian German French +359 887 92 57 37
1024x438

Вадене на мъдрец – кога се налага

Мъдреците със сигурност са зъбите, които предизвикат най-много въпроси, израстват прекалено късно, при някои неусетно, а при други – съпроводено с много болка. Могат да израстат здрави и прави, но може и въобще да не успеят да се покажат.

Най-добра представа в какво състояние са мъдреците ни можем да добием чрез панорамна снимка и консултация с нашия зъболекар в Кавидент. Препоръчително е това да се направи от всички пациенти на около 20 години, дори да не усещат проблеми с най-крайните зъби.

Най-често мъдреците се появяват между 17 и 25-годишна възраст. И тогава могат да започнат проблемите ни, единственият изход от които често е екстракцията на един или няколко мъдреца.

Основната причина за тези проблеми е разположението им в устната кухина. Те растат чак след като всички останали зъби са на мястото си. Така за тях не остава достатъчно пространство. В следствие на това или остават забити в челюстта, или избиват накриво и се забиват в предните зъби. А това може да се превърне в причина за разваляне на подредбата им.

Мъдреците често се появяват над венеца вече развалени. Дори да са израснали правилно, труднодостъпното им място води до недостатъчно почиства, а оттам и до кариеси и по-сериозни проблеми. Понякога се образуват и кисти. Ако посещаваме нашия зъболекар в "Кавидент" редовно, той ще следи състоянието на мъдреците. По негова преценка може да се стигне до екстракция.

Понякога, когато има локална инфекция, се налага първо тя да бъде излекувана медикаментозно, а след това да се пристъпи към интервенцията.

Ако зъбът е напълно избил, ваденето отнема броени минути и не се различава от това на останалите зъби. В тези случаи възстановителният период е много по-кратък.

Но в по-сериозни случаи, когато мъдрецът е под костта и расте накриво, се налага операция. Това е по-сложна интервенция, която се извършва само и единствено от хирург. В противен случай може да се появят редица нежелани усложнение.

В дентален център Кавидент ще намерим своя професионалист, който ще се постарае да извърши екстракцията по максимално безболезнен начин.  Операцията се извършва с локална упойка. Благодарение на нея усещаме само механичните действия по екстракцията, но не и болка. Процедурата е с различна продължителност, в зависимост от разположението на мъдреца и неговите корени. Първо се прави разрез на венеца, а след това мъдрецът се вади с инструменти. В някои случаи се налага и изпилване на костта.

Специалистите от дентален център Кавидент ще ни консултират за действията, които е необходимо да предприемем след изваждането на мъдреца. В някои случаи се налага приемът на антибиотици.

Възможно е да се подуем и този ефект, заедно с болката, да продължат в рамките на няколко дни. Но тези приятни моменти са необходимото зло, с което можем да си спестим много повече усложнения.

Author Info

kavident

No Comments

Post a Comment